gototopgototop
недеља, 06. октобар 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Отворен Фестивал српског филма у Израелу
+ larger fontnormal font- Smaller font
serbian-film-weekУ Тел Авиву 6. октобра отворен је Фестивал српског филма у сарадњи амбасаде Републике Србије у Израелу са Филмским центром Србије, израелском Синтематеком и Удружењем израелско-српског пријатељства. Фестивал су отворили директор телавивске Синематеке Алон Гарбуз и амбасадор Милутин Станојевић, у присуству гостију из Србије: в.д. директора Филмског центра Србије Милана Лучића и глумаца Анице Добре и Небојше Глоговца. Фестивал ће затворити филм "Монтевидео, Бог те видео" у присуству режисера Драгана Бјелогрлића.

У оквиру церемоније отварања, одржан је коктел у просторијама Синематеке, након којег је приказан филм „Кругови" Срдана Голобивића. Тим поводом иступали су и М.Лучић и, на крају пројекције, главни глумац Н.Глоговац, који је одговарао на питања гледалаца. Одзив на отварању био је неуобичајено велик - највећа сала у Синематеци, од 420 места била је готово у потпуности испуњена. Реакције публике након отварања и пројекције, посебно из дијаспоре, биле су више него позитивне, уз честитке и изразе подршке активностима ове врсте на промоцији Србије у Израелу.

Фестивал ће наредних петнаест дана бити организован у форми „недеље филма" у Тел Авиву, Јерусалиму и Хаифи и на њему ће бити приказано осам филмова из новије српске продукције, од којих је чак шест преведено и на хебрејски како би били што приближнији израелској публици.
Кључне речи: Израел