gototopgototop
ponedeljak, 19. avgust 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Mrkić postupio diplomatski mudro i vešto
+ larger fontnormal font- Smaller font
logo-ns-dnevnikaZagrebački politikolog Davor Djenero ocenio je da je šef srpske diplomatije Ivan Mrkić nedavnom izjavom da će kontratružba Srbije pred MSP u Hagu biti povučena odmah pošto Hrvatska odustane od svoje tužbe postupio diplomatski mudro i vešto otklanjajući nepoverenje koje postoji u sporu.

Djenero za "Dnevnik" kaže da stav Mrkića predstavlja nastavak politike unapređivanja bilateralnih odnosa i da je potpuno na tragu procesa koji će na kraju dovesti do vansudskog poravnanja koji se polako odvija otkako je Mrkić preuzeo upravljanje srpskom diplomatijom.

Prema njegovim rečima, Zagreb ne želi da se tužbe posmatraju kao nekakav paket i iz političkih razloga ne želi da se osvrće na protivtužbu Srbije.

S druge strane, konstatuje Djenero, u poslednje vreme se video optimizam i hrvatskog predsednika Ive Josipovića i šefice diplomatije Vesne Pusić da postoji mogućnost da se vansudskim poravnanjem, odnosno političkim dijalogom, spor reši.
"A sada je ministar Mrkić diplomatski mudro i vešto izašao sa izjavom koja zapravo predstavlja garanciju da će onog momenta, kada Hrvatska povuče svoju tužbu, uslediti povlačenje protivtužbe. Time je zamka nepoverenja, koja je u sporu evidentno postojala, sada uklonjena", ocenjuje Djenero.

U članku novosadskog lista pod naslovom "Mrkić mudriji od Vuka Jeremića" citira se zagrebački politikolog koji kaže da je hrvatska tužba i uložena u jednom "nesretnom trenutku kada ozbiljni ljudi višu nisu hteli raditi javne poslove".

On ocenjuje da se u takvim okolnostima "veoma neozbiljan čovek, Zvonimir Šeparović, našao se na mestu hrvatskog ministra pravosuđa i pokrenuo taj, pokazaće se, dosta nesrećan postupak".

Prema njegovim rečima, posle 2000. godine Ministarstvo pravosuđa preuzeo je Stjepan Ivanišević, pa je "u osnovi neozbiljna tužba prerasla u ozbiljan dokument koji je prihvatio i Haški sud".
"Ali cilj tog dokumenta, na kojem je radio i aktuelni predsednik Ivo Josipović, uopšte nije bio sam proces u Hagu, već da se tužba iskoristi za rešavanje važnih bilateralnih pitanja sa Srbijom, koja se do tada nikako nisu mogla rešiti", kaže Djenero.

Danas se, međutim, ozbiljno napredovalo na tom putu, počev od razmene podataka o nestalima pa nadalje, navodi Djenero.
"To samo govori da su procesi među dvema državama krenuli u pravom smeru , odnosno da su Hrvatska i Srbija zaista na putu da vansudski postignu ono do čega je trebalo da dođe kroz sudski proces", rekao je Djenero.

Po oceni Djenera, Hrvatska će povući tužbu onog trenutka kada proceni da je vansudsko poravnanje zapravo postignuto, a to se objektivno može dogoditi u narednih nekoliko meseci, dakle pre glavnog ročišta.

Komentarišći bojazan predsednika SNV Milorada Pupovca da za povlačenje tužbe u hrvatskoj politici ipak još uvek nema dovoljno snage , sagovornik "Dnevnika" kaže da je uveren u to da unutar vladajuće koalicije u Hrvatskoj postoji potpuni konsenzus o pitanju tužbe.
"Predsednik Josipovoć će zagovarati odluku o povlačenju tužbe bez obzira na činjenicu da mu ističe mandat i da ga čekaju izbori, jer je siguran da mu je rejting nesporan", navodi Djenero.

Šefica diplomatije Vesna Pusić je na istim pozicijama, pri čemu je ona akter spreman da preuzme i ozbiljan politički rizik kako bi sprovela u delo dobru političku odluku, ocenjuje Djenero.
"Zapravo je jedino pitanje na koje je u ovom trenutku teško odgovoriti ima li potrebne državničke hrabrosti i premijer Zoran Milanović, jer on je taj koji na kraju mora doneti konačnu odluku. Međutim, ubeđen sam da unutar vlade Hrvatske postoji dovoljno političke volje i odgovornost da se povlače i potezi koji ne moraju biti baš najpopularniji u narodu, ali su dobri za razvoj regionalnih odnosa", zaključuje Djenero.
Ključne reči: Hrvatska Ivan Mrkić