gototopgototop
понедељак, 02. септембар 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Мркић о ССП
+ larger fontnormal font- Smaller font
Иван МркићСпољну политику ускладити са европском Ступањем на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и Србије практично смо постали придружени члан, изјавио је министар спољних послова Иван Мркић и додао да је тиме почео да тече режим који у ССП-у постоји и сва правила која се у том споразуму подразумевају.
Он је за дневни лист "Блиц" рекао да је најзанимљивија новина која проистиче из ступања на снагу С СП обавеза да Србија усклади ставове у спољној политици са заједничким ставовима ЕУ, уколико они постоје.

Наводећи да ЕУ кроз механизам заједничке спољне политике коју персонализује Кетрин Ештон заузима став о свим значајним светским питањима - кризама, договора, климатским променама..., он је објаснио да се придружене чланице изјашњавају о ономе о чему се пуноправне чланице претходно договоре.

"Готово увек смо сагласни са закључцима и много пута се аутоматски придружујемо", рекао је Мркић и додао да уколико нас се нека тема директно тиче, онда се о томе разговара.
Он истиче и да нема опредељивања када је реч о питањима о којима нема јединства.
Као пример, Мркић је навео да су у мају, чланице, 16 сати разговарале о ситуацији у Сирији и да се на крају нису договориле.
Он наводи да често око криза или сукоба нема јединственог става и да тада није важно какав је наш.

"Наравно, ми смо против санкција и ратова јер смо и сами кроз то прошли, али када се изјашњава о политичкој декларацији, онда се оцењује њен текст", рекао је Мркић.
Мркић је оценио и да је једно била припрема, а да је друго када се читав комплекс сагласности који у ССП-у постоји прелије на Србију.

Он је навео да ће ступањем на снагу ССП бити образована тела која ће пратити спровођење споразума, а у којима ће представнике имати Србија и ЕУ - Савет, Одбор, као и Парламентарни одбор за стабилизацију и придруживању.

Споразум о стабилизацији и придруживању између ЕУ и Србије ступио је јуче на снагу, будући да је ЕУ 24. јула известила Србију да је окончан поступак ратификације споразума у државама чланицама.