gototopgototop
недеља, 08. септембар 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Снажније усаглашавање са позицијама Европске Уније
+ larger fontnormal font- Smaller font
Иван МркићСтупањем на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању ми сада само још снажније настављамо да усаглашавамо своје спољнополитичке ставове са заједничким позицијама Европске уније, јер спољну политику још одавно усклађујемо са Унијом.

Само у току прошле године, дакле пре ступања на снагу ССП-а, придруживали смо се европској спољној политици декларацијама и иступањима у ЕУ, у практично 95 посто случајева, изјавио је у интервјуу "Дневнику" министар иностраних послова Србије Иван Мркић.

Шта бисте када је у питању косовски проблем акцентирали са последње седнице Савета безбедности УН?

- Нагласио бих опште признање које је уследило после нашег иступања и то без разлике, иако у садашњем саставу СБ УН има 8 земаља које нису признале ЈПНК, док 7 јесу. Свеједно, наш наступ и уопште политика Владе по том питању, били су подржани од свих земаља чланица СБ УН. Занимљиво је, да је захтев Приштине да представници УНМИК-а треба да оду са Косова и Метохије, није ни коментарисан а камоли подржан.

Које су заправо у овом моменту стратешке полазне основе, принципи српске спољне политике, пошто је с овом Владом преформулисана претходна, заснована на "четири стуба" и крилатици "и Косово и ЕУ"?

- Наша Влада у најновијем саставу биће максимално ангажована на решавању привредних проблема, смањењу незапослености, привлачењу инвестиција, одашиљању порука широм света да је Србија одлучна да иде у обнову и убрза сопствени развој. То је приоритет над приоритетима и мог министарства са читавом дипломатско-конзуларном мрежом коју имамо у свету. Србија, разуме се, наставља с преговорима са ЕУ, оснажује своје одличне односе са Пекингом, Москвом и Вашингтоном, али и са свим нашим бројним традиционалним пријатељима по свим континентима. Односи са суседима су нам од изузетне важности и чинимо све што је у нашој моћи да наставе да иду узлазном линијом.

С преговарима о пуноправном чланству, који са ЕУ треба да се отворе у јануару 2014, на којим питањима ће бити фокус спољне политике и дипломатских активности?

- Треба разумети да у погледу спољне политике и дипломатских активности нема никаквог "прелома" од јануара 2014. године, него се природно наставља наше усаглашавање са ставовима ЕУ, а од јануара само механизми комуницирања могу бити детаљније разрађени.