gototopgototop
понедељак, 07. октобар 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Мркић: Очекујемо помоћ Будимпеште на путу ка ЕУ
+ larger fontnormal font- Smaller font
srbija madjarskaМинистар спољних послова Србије Иван Мркић састао се данас у Будимпешти са са премијером Мађарске Виктором Орбаном и шефом дипломатије те земље Јаношом Мартоњијем. Орбан и Мртоњи су у разговору са Мркићем, потврдили снажну подршку Мађарске, путу Србије у Европску унију.

"Ми смо потпуно свесни колико нас је пута у последње време Мађарска подржала када је реч о приближавању Србије Европској унији и на томе смо им посебно захвални. Сматрамо да специфичну тежину носи глас наших суседа када се говори о Србији у Бриселу", поручио је шеф српске дипломатије после разговора са Мартоњијем. Мркић је рекао да, Србија очекује помоћ Мађарске и у наредном периоду, како би спремно дочекала званични почетак преговора са ЕУ и како би Србија кроз све то, уз "добар савет пријатеља", пролазила са што мање потешкоћа.

Мађарска агенција МТИ пренела је да је Орбан рекао да Мађарска снажно подржава европске интеграције Србије. Мартоњи је нагласио да је званична Будимпешта за што скорији почетак приступних преговора Србије и ЕУ.

Мартоњи је још додао да је у интересу Мађарске да настави да јача "изузетне односе" са Србијом.

Једна од тема разговора, како је рекао Мркић, биле су и националне мањине.

"То није конвенционална фраза, али заиста видимо у мањинама могућност да јачамо пријатељство између две земље", поручио је шеф српске дипломатије.
Он је напоменуо да ће ускоро кроз уредбу Владе бити поништене одлуке које се односе на одређена насеља која су била проглашена за злочиначка одмах после Другог светског рата, о чему је и Скупштина Србије донела декларацију.

Мркић се осврнуо и на питање "лажних азиланата", истакавши да ће Србија учинити све да смањи њихов број. Србија и Мађарска ће се договорити и око нових граничних прелаза - један прелаз је отворен у мају, а још два су изградњи, и о успостављању боље железничке везе.
Шеф српске дипломатије састао се у просторијама амбасаде Србије у Будумпешти и са представницима српске заједнице у Мађарској.

Мркић и министар иностраних послова Мађарске Јанош Матроњи


Мркић и премијер Мађарске Виктор Орбан


Мркић о подршци Мађарске Србији на путу ка ЕУ


Мркић: Једна од тема разговора биле су и националне мањине


Мркић се осврнуо и на питање "лажних азиланата", истакавши да ће Србија учинити све да смањи њихов број

Кључне речи: Мађарска Иван Мркић