gototopgototop
ponedeljak, 07. oktobar 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Mrkić: Očekujemo pomoć Budimpešte na putu ka EU
+ larger fontnormal font- Smaller font
srbija madjarskaMinistar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić sastao se danas u Budimpešti sa sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i šefom diplomatije te zemlje Janošom Martonjijem. Orban i Mrtonji su u razgovoru sa Mrkićem, potvrdili snažnu podršku Mađarske, putu Srbije u Evropsku uniju.

"Mi smo potpuno svesni koliko nas je puta u poslednje vreme Mađarska podržala kada je reč o približavanju Srbije Evropskoj uniji i na tome smo im posebno zahvalni. Smatramo da specifičnu težinu nosi glas naših suseda kada se govori o Srbiji u Briselu", poručio je šef srpske diplomatije posle razgovora sa Martonjijem. Mrkić je rekao da, Srbija očekuje pomoć Mađarske i u narednom periodu, kako bi spremno dočekala zvanični početak pregovora sa EU i kako bi Srbija kroz sve to, uz "dobar savet prijatelja", prolazila sa što manje poteškoća.

Mađarska agencija MTI prenela je da je Orban rekao da Mađarska snažno podržava evropske integracije Srbije. Martonji je naglasio da je zvanična Budimpešta za što skoriji početak pristupnih pregovora Srbije i EU.

Martonji je još dodao da je u interesu Mađarske da nastavi da jača "izuzetne odnose" sa Srbijom.

Jedna od tema razgovora, kako je rekao Mrkić, bile su i nacionalne manjine.

"To nije konvencionalna fraza, ali zaista vidimo u manjinama mogućnost da jačamo prijateljstvo između dve zemlje", poručio je šef srpske diplomatije.
On je napomenuo da će uskoro kroz uredbu Vlade biti poništene odluke koje se odnose na određena naselja koja su bila proglašena za zločinačka odmah posle Drugog svetskog rata, o čemu je i Skupština Srbije donela deklaraciju.

Mrkić se osvrnuo i na pitanje "lažnih azilanata", istakavši da će Srbija učiniti sve da smanji njihov broj. Srbija i Mađarska će se dogovoriti i oko novih graničnih prelaza - jedan prelaz je otvoren u maju, a još dva su izgradnji, i o uspostavljanju bolje železničke veze.
Šef srpske diplomatije sastao se u prostorijama ambasade Srbije u Budumpešti i sa predstavnicima srpske zajednice u Mađarskoj.

Mrkić i ministar inostranih poslova Mađarske Janoš Matronji


Mrkić i premijer Mađarske Viktor Orban


Mrkić o podršci Mađarske Srbiji na putu ka EU


Mrkić: Jedna od tema razgovora bile su i nacionalne manjine


Mrkić se osvrnuo i na pitanje "lažnih azilanata", istakavši da će Srbija učiniti sve da smanji njihov broj

Ključne reči: Mađarska Ivan Mrkić