gototopgototop
понедељак, 14. октобар 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Свечано затварање манифестације „Месец српске културе у Мађарској“
+ larger fontnormal font- Smaller font
mesec-srpske-kultureМанифестација „Месец српске културе у Мађарској", коју је ове године по четврти пут организовао Културни и документациони центар Срба у Мађарској (КДЦ), под покровитељством Самоуправе Срба у Мађарској (ССМ), свечано је затворена јуче, 14. октобра, у просторијама Амбасаде. На свечаном затварању манифестације говорили су амбaсадор Р. Дробац, М. Ђурић, директор КДЦ, a са мађарске стране А. Паулик, шеф Главног одељења за мањине у Минстарству људских ресурса, који је прочитао поздравну поруку Ђ. Хелвењија, ДС у овом Министарству.
У Амбасади је поводом свечаног затварања манифестације, уприличен културно-уметнички програм, којом приликом је наступио квартет „Сенсартика" из Београда, и приказана је изложба фотографија Н. Ђоковића аутора Ј. Мирческог.
Скупу у Амбасади, присуствовали су представници дипломатског кора, МИП Мађарске, српске заједнице и цркве у Мађарској, српских медија (редакција програма на српском језику мађарске државне телевизије, Српске недељне новине), као и представници Војске Р. Србије.
Mанифестација je отворена 13. септембра представом „Сеобе" Књажевско-српског театра из Крагујевца, на сцени Националног плесног театра у Будимпешти.
Током месец дана трајања манифестације, приказани су различити аспекти српске културе, традиције и савременог стваралаштва. Програми су организовани широм Мађарске, у Будимпешти, Печују, Сентандреји, Батањи, Бати, Сантову, Помазу, Сегедину, Кечкемету, Ловри, Калазу.
Овогодишњом манифестацијом обележене су значајне годишњице: 200 година од извођења прве српске грађанске представе у Мађарској Јоакима Вујића, 120 година од рођења Милоша Црњанског, 20 година од смрти Десанке Максимовић и 70 година од смрти Јована Дучића.
„Месец српске културе" представља најзначајнију културну манифестацију Срба у Мађарској, која потврђује да је српска заједница врло активна и добро организована на плану културе.
Кључне речи: Мађарска