gototopgototop
ponedeljak, 14. oktobar 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Svečano zatvaranje manifestacije „Mesec srpske kulture u Mađarskoj“
+ larger fontnormal font- Smaller font
mesec-srpske-kultureManifestacija „Mesec srpske kulture u Mađarskoj", koju je ove godine po četvrti put organizovao Kulturni i dokumentacioni centar Srba u Mađarskoj (KDC), pod pokroviteljstvom Samouprave Srba u Mađarskoj (SSM), svečano je zatvorena juče, 14. oktobra, u prostorijama Ambasade. Na svečanom zatvaranju manifestacije govorili su ambasador R. Drobac, M. Djurić, direktor KDC, a sa mađarske strane A. Paulik, šef Glavnog odeljenja za manjine u Minstarstvu ljudskih resursa, koji je pročitao pozdravnu poruku Dj. Helvenjija, DS u ovom Ministarstvu.
U Ambasadi je povodom svečanog zatvaranja manifestacije, upriličen kulturno-umetnički program, kojom prilikom je nastupio kvartet „Sensartika" iz Beograda, i prikazana je izložba fotografija N. Djokovića autora J. Mirčeskog.
Skupu u Ambasadi, prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, MIP Mađarske, srpske zajednice i crkve u Mađarskoj, srpskih medija (redakcija programa na srpskom jeziku mađarske državne televizije, Srpske nedeljne novine), kao i predstavnici Vojske R. Srbije.
Manifestacija je otvorena 13. septembra predstavom „Seobe" Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca, na sceni Nacionalnog plesnog teatra u Budimpešti.
Tokom mesec dana trajanja manifestacije, prikazani su različiti aspekti srpske kulture, tradicije i savremenog stvaralaštva. Programi su organizovani širom Mađarske, u Budimpešti, Pečuju, Sentandreji, Batanji, Bati, Santovu, Pomazu, Segedinu, Kečkemetu, Lovri, Kalazu.
Ovogodišnjom manifestacijom obeležene su značajne godišnjice: 200 godina od izvođenja prve srpske građanske predstave u Mađarskoj Joakima Vujića, 120 godina od rođenja Miloša Crnjanskog, 20 godina od smrti Desanke Maksimović i 70 godina od smrti Jovana Dučića.
„Mesec srpske kulture" predstavlja najznačajniju kulturnu manifestaciju Srba u Mađarskoj, koja potvrđuje da je srpska zajednica vrlo aktivna i dobro organizovana na planu kulture.
Ključne reči: Mađarska