gototopgototop
subota, 12. oktobar 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivan Mrkić razgovarao sa zamenikom ministra inostranih poslova NR Kine Sung Taom
+ larger fontnormal font- Smaller font
8- DSC6657 Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivan Mrkić razgovarao je 12. oktobra sa zamenikom ministra inostranih poslova NR Kine Sung Taom, koji je u Beogradu boravio zbog koordinacionog sastanka sa kineskim ambasadorima iz regiona Centralne i Istočne Evrope, u sklopu priprema za održavanje samita Kine i zemalja CIE u Bukureštu, krajem novembra ove godine. Ministar Mrkić i zamenik ministra Sung ocenili su da odnose Srbije i Kine karakteriše tradicionalno prijateljstvo i visok stepen međusobnog poverenja i podrške. Istakli su veliki značaj nedavne posete predsednika Nikolića Kini i zajedničkog rada na realizaciji dogovora koji su tom prilikom postignuti.

Ministar Mrkić je naglasio da Srbija pridaje veliki značaj jačanju strateškog partnerstva i produbljivanju saradnje sa Kinom i izrazio zadovoljstvo zbog susreta sa kineskim ministrom Vangom tokom posete predsednika Nikolića Kini. Mrkić je kineskom gostu ponovio da očekuje da MIP Vang uskoro poseti Srbiju.

Zamenik ministra spoljnih poslova Sung rekao je da je Kina spremna za dalje jačanje saradnje sa Srbijom na privrednom planu i u drugim oblastima, kao i na intenziviranje političkog dijaloga. Potvrdio je kinesku podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije i naporima naše zemlje za mirno rešenje pitanja Kosova i Metohije putem dijaloga sa Prištinom, izrazivši ujedno kinesku zahvalnost na principijelnoj podršci Srbije politici jedne Kine.

Ministar Mrkić i ZMIP Sung, koji je ujedno i generalni sekretar sekretarijata za saradnju Kine i zemalja CIE, razgovarali su i o pripremama za održavanje samita Kina-CIEZ, koji će se krajem novembra ove godine održati u Bukureštu. Obostrano je ocenjeno da saradnja Kine i zemalja CIE beleži uzlazni trend i predstavlja veoma važnu i korisnu platformu za dalje intenziviranje odnosa i saradnje.
Ključne reči: Kina Ivan Mrkić