gototopgototop
субота, 26. октобар 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Саопштење МСП за дневни лист Ало: „Никитовић није опозван због малверзација!“
+ larger fontnormal font- Smaller font
Генерални конзулат РС у Чикагу_2Поводом опозива Деска Никитовића, доскорашњег генералног конзула у Чикагу, огласило се Министарство спољних послова Србије демантујући наводе појединих београдских медија да је са тог места смењен због малверзација у вези са закупом куће у којој живи с породицом.

Да подсетимо, пре месец дана један београдски дневни лист објавио је информацију да је Никитовић опозван са места генералног конзула јер је његова супруга на кредит купила кућу у Чикагу, коју је он затим под кирију издао Министраству спољних послова.

- Никитовић је о својим намерама обавестио Министарство још 2004. године и тада му је дата сагласност за закуп - изјавила је Маја Нинковић Ћорац, портпарол Министарства, и додала да је процедура за његов опозив започета још у фебруару, али не због закупа, већ због чињенице да му је истекао дупли мандат на месту конзула.

- Од 2003. до 2013, укупно је МСП издвојио 320.000 долара за закуп Никитовићеве куће, што је знатно испод тржишних цена у Чикагу - додала је Маја Нинковић Ћорац.

Опозив конзула изазвао је бурне реакције, а најутицајнији Срби из Америке, с владиком Лонгином на челу, захтевају од српске владе да се Никитовићу ода признање за десетогодишњи успешан рад, о чему је „Ало!" већ писао. Патријарх Иринеј је у прошлу суботу одликовао бившег конзула орденом цара Константина и он је тако постао први амерички Србин који је понео то вредно признање.

- Подаци које имамо о његовом раду су позитивни, а упознати смо и са чињеницом да је Никитовић много урадио за српску заједницу у Америци, посебно у случају породице Настић, којој су деца враћена управо захваљујући напорима бившег конзула - поручују из МСП-а. Иначе, МСП је на свом сајту први објавио вест да је бившег конзула одликовао патријарх Иринеј.
Кључне речи: САД