gototopgototop
subota, 26. oktobar 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Saopštenje MSP za dnevni list Alo: „Nikitović nije opozvan zbog malverzacija!“
+ larger fontnormal font- Smaller font
Generalni konzulat RS u Čikagu_2Povodom opoziva Deska Nikitovića, doskorašnjeg generalnog konzula u Čikagu, oglasilo se Ministarstvo spoljnih poslova Srbije demantujući navode pojedinih beogradskih medija da je sa tog mesta smenjen zbog malverzacija u vezi sa zakupom kuće u kojoj živi s porodicom.

Da podsetimo, pre mesec dana jedan beogradski dnevni list objavio je informaciju da je Nikitović opozvan sa mesta generalnog konzula jer je njegova supruga na kredit kupila kuću u Čikagu, koju je on zatim pod kiriju izdao Ministrastvu spoljnih poslova.

- Nikitović je o svojim namerama obavestio Ministarstvo još 2004. godine i tada mu je data saglasnost za zakup - izjavila je Maja Ninković Ćorac, portparol Ministarstva, i dodala da je procedura za njegov opoziv započeta još u februaru, ali ne zbog zakupa, već zbog činjenice da mu je istekao dupli mandat na mestu konzula.

- Od 2003. do 2013, ukupno je MSP izdvojio 320.000 dolara za zakup Nikitovićeve kuće, što je znatno ispod tržišnih cena u Čikagu - dodala je Maja Ninković Ćorac.

Opoziv konzula izazvao je burne reakcije, a najuticajniji Srbi iz Amerike, s vladikom Longinom na čelu, zahtevaju od srpske vlade da se Nikitoviću oda priznanje za desetogodišnji uspešan rad, o čemu je „Alo!" već pisao. Patrijarh Irinej je u prošlu subotu odlikovao bivšeg konzula ordenom cara Konstantina i on je tako postao prvi američki Srbin koji je poneo to vredno priznanje.

- Podaci koje imamo o njegovom radu su pozitivni, a upoznati smo i sa činjenicom da je Nikitović mnogo uradio za srpsku zajednicu u Americi, posebno u slučaju porodice Nastić, kojoj su deca vraćena upravo zahvaljujući naporima bivšeg konzula - poručuju iz MSP-a. Inače, MSP je na svom sajtu prvi objavio vest da je bivšeg konzula odlikovao patrijarh Irinej.
Ključne reči: SAD