gototopgototop
nedelja, 24. novembar 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
MSP I. Mrkić prisustvovao je ktitorskoj slavi Carske lavre manastira Visoki Dečani
+ larger fontnormal font- Smaller font
decaniMinistar spoljnih poslova Ivan Mrkić, prisustvovao je u nedelju, 24. novembra, svetoj arhijerejskoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani, povodom praznika Svetog velikomučenika kralja Stefana Dečanskog, ktitorske slave Carske lavre manastira Visoki Dečani.

Svetoj Liturgiji, pored ministra Mrkića, prisustvovali su i visoki domaći zvaničnici, ministri Vlade Srbije: Nebojša Rodić (ministar odbrane) i Aleksandar Vulin (ministar bez portfelja i direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju), i posebni savetnik ministra spoljnih poslova Marko Blagojević. Bogosluženju su prisustvovali i visoki strani zvaničnici: šef kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar, ambasadori Kraljevine Norveške u Prištini i u Beogradu (Jan Bratu i Ragnar Kamsveg), bivši norveški ambasador u Prištini Svere Johan Kvale, ambasadori SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije u Prištini, kao i predstavnici UN, OEBS-a i komandant KFOR-a italijanski general Salvatore Farina.

Patrijarh srpski je, u ime Srpske Pravoslavne Crkve, dodelio najviša odlikovanja Crkve, orden Svetog Save prvog reda: Kancelariji za Kosovo i Metohiju, Vladi Kraljevine Norveške, Evropskoj komisiji i orden Svetog Save drugog reda bivšem norveškom ambasadoru g. Svere Johan Kvaleu. Nagrađeni su posebno pohvaljeni za pomoć srpskim povratnicima kao i obnovu crkava na Kosovu i Metohiji.

Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić čestitao je odlikovanima i razgovarao sa Patrijarhom srpskim Irinejom, kao i sa igumanom manastira Visoki Dečani Savom Janjićem.

Sa episkopom raško-prizrenskim Teodosijem, ministar Mrkić je obišao novi konak u manastirskom kompleksu i upoznao se sa radovima koji su vezani za obnovu manastira.
Ključne reči: Ivan Mrkić