gototopgototop
utorak, 17. decembar 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
MSP Ivan Mrkić primio Erastusa Mvenču, zamenika predsednika Komisije AU
+ larger fontnormal font- Smaller font
mrkic-afrikaMinistar spoljnih poslova Ivan Mrkić sastao se danas sa zamenikom predsednika Komisije Afričke unije Erastusom Mvenčom.
Ministar Mrkić je rekao da je Srbija posvećena jačanju saradnje sa afričkim zemljama za koje nas veže tradicionalno prijateljstvo.
Sa Mvenčom je dogovorena izrada Memoranduma o razumevanju i formiranje zajedničke komisije koja će usmeravati rad u oblasti privredne saradnje između Srbije i afričkih zemalja.
Ministar Mrkić je istakao i da je zamenik predsednika Komisije Afričke unije bio impresioniran onim što je video tokom poseta fabrikama u Srbiji, uključujući i kompaniju "Energoprojekt", koja posluje na afričkom kontinentu.

Ministar Mrkić zahvalio je zameniku predsednika Komisije Afričke unije na stavu o Kosovu i Metohiji, s obzirom na iste pristupe u rešavanju ovog pitanja.
- To Srbiji mnogo znači u nastavku naših napora da normalizujemo prilike, ali bez priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije - rekao je Mrkić.
Mvenča je naglasio da je na sastanku bilo najviše reči o privrednoj saradnji s obzirom da je Afrika kontinent koji se najbrže razvija, a da je Srbija ima tehnološku prednost.
U tom pogledu, on je istakao da ima najviše prostora za saradnju u oblasti građevinarstva, vojne i farmaceutske industrije.
Ključne reči: Ivan Mrkić