gototopgototop
понедељак, 20. јануар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Саопштење
+ larger fontnormal font- Smaller font
Министарство спољних послова Републике Србије и Амбасада Републике Србије у Москви максимално су ангажовани на решавању питања наших радника који су приведени од стране руских надлежних органа у Сочију због прекорачења дозволе боравка у Руској Федерације.

Амбасадор Терзић налази се у сталном контакту са надлежнима у Министарству иностраних послова и другим службама Руске Федерације с циљем да се помогне нашим радницима и да се њихов тежак положај реши што пре и на најповољнији начин.

Конзул Републике Србије налази се у Сочију од момента када је Амбасада добила прве информације о насталом проблему наших радника.

Конзул је у сталном контакту са Федералном миграционом службом, надлежном за овај проблем. Посетио је градилиште „Весела" и разговарао са нашим радницима на градилишту, а посетио је и разговарао са нашим приведеним радницима.

Надлежни органи Руске Федерације у Москви и у Сочију сарађују у пуној мери са нашим државним представницима.

Према нашим досадашњим сазнањима, Федерална миграциона служба је протеклих дана извршила темељну контролу боравка свих страних радника због предстојећих Олимпијских игара и привела је на саслушање све раднике који нису имали важеће дозволе. Међу радницима се налази и 40-ак наших држављана.

Федерална миграциона служба обавестила нас је да је послодавац одговоран да да писмене гаранције да ће радници напустити градилиште и Руску Федерацију до истека времена дозвољеног боравка.

У случају ових 40-ак радника, њихов послодавац то до сада није учинио. Амбасада РС настоји да ступи у контакт са послодавцем који је дужан да обезбеди не само организован повратак наших радника из Руске Федерације, него и да им исплати заостале зараде.

Претпостављамо да се, поред ових 40-ак, још један број наших радника може наћи у сличној ситуацији.

Министарство и Амбасада ће наставити да улажу максималне напоре да се реши ова првентвено тешка хуманитарна ситуација наших радника у Сочију. Наше ангажовање је у блиској сарадњи са свим надлежним органима Руске Федерације и у законским оквирима.

Надлежни органи руских власти показали су пуно разумевање за хуманитарну ситуацију наших радника и имамо уверавања да ће максимално изаћи у сусрет у циљу брзог решења ситуације.

У нашем Министарству отворена је посебна телефонска линија на којој породице радника могу добити информације којима Министарство располаже. До 22 сата могу се јавити на број 011/306-8142, а након тога на телефон дежурне службе МСП 011/306-8615.
Кључне речи: Руска Федерација