gototopgototop
petak, 31. januar 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Susreti MSP Ivana Mrkića sa zvaničnicima na Samitu Afričke Unije u Adis Abebi
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ivan MrkićMinistar spoljnih poslova Republike Srbije Ivan Mrkić, koji učestvuje na Samitu Afričke unije u Adis Abebi, sastao se danas s predsednikom Zimbabvea Robertom Mugabeom, ministrom inostranih poslova te zemlje Simbarašeom Mumbengegvijem, kao i sa zamenikom predsedavajućeg Komisije Afričke unije Erastusom Mvenčom. Takođe, ministar Mrkić razgovarao je i sa ministrom inostranih poslova Etiopije Tedrosom Adhanomom.

U razgovoru sa predsednikom Zimbabvea Mugabeom istaknute su tradicionalno prijateljske veze, kao i želja da delegacije iz Srbije posete Afriku kako bi razgovarali o svim mogućim oblicima saradnje i konkretnim projektima, posebno u oblasti privrede.

Mugabe je naglasio da njegova zemlja veruje da Srbija iskreno pristupa saradnji sa afričkim nacijama, tretirajući ih kao sebi ravne. On je podsetio na sve velike projekte koje su sve jugoslovenske firme radile u Africi, a posebno je istakao projekte Energoprojekt-a u Zimbabveu, Zambiji i Tanzaniji.

Prilikom susreta sa zamenikom predsedavajućeg Komisije Afričke unije Erastusom Mvenčom, ministar Mrkić mu je uručio nacrt Sporazuma o saradnji Republike Srbije i Afričke unije, što je najavljeno tokom nedavne posete Mvenče Beogradu.

Dvojica zvaničnika razgovarali su o doprinosu Republike Srbije kroz političko angažovanje i učešće vojnih snaga širom teritorije Afrike, prvenstveno u Somaliji, Maliju, Liberiji, DR Kongu i Obali Slonovače, uz Mvenčino podsećanje na tradicionalno dobre odnose afričkih zemalja sa Srbijom.

Ministar Mrkić zahvalio se Mvenči na principijelnoj poziciji nepriznavanja JPN Kosova.

Tema njihovog razgovara bio je i projekat „Svet u Srbiji", koji okuplja studente iz celog sveta, a među kojima je najviše stipendista iz Afrike. Takođe, govorilo se i o daljem produbljivanju saradnje u oblasti obrazovanja.

Ministar Mrkić istakao je da će Srbija nastojati da podrži težnje afričkih zemalja i međunarodne zajednice ka stabilizaciji situacije u Centralnoafričkoj Reublici.

U delegaciji Republike Srbije na Samitu Afričke unije prisutan je i Marko Blagojević, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova.
Ključne reči: Etiopija Zimbabve Ivan Mrkić