gototopgototop
ponedeljak, 03. februar 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Saopštenje
+ larger fontnormal font- Smaller font
Nadležni švajcarski organi grada Sent Galena doneli su decembra 2011. godine odluku o privremenom oduzimanju maloletne dece od roditelja Aleksandra i Slađane Samardzić, sa stalnim boravkom u Švajcarskoj. Ovakva odluka je obrazložena činjenicom da je povređena zakonska obaveza pohađanja osnovnog obrazovanja u Švajcarskoj.

Nakon pomenute odluke švajcarskih organa, Ambasada R. Srbije u Bernu i Generalni konzulat R. Srbije u Cirihu, u više navrata, zvanično su kontaktirali Ministarstvo inostranih poslova Švajcarske, kao i Službu starateljstva u Sent Galenu, sa ciljem da se ova privremena mera što pre okonča i deca budu vraćena roditeljima. Ovakvu odluku švajcarska strana je uslovila saradnjom roditelja sa Službom starateljstva, kao i ispunjavanjem zakonom predviđenih obaveza, sa čime je upoznata porodica Samardzić i preko našeg Generalnog konzulata u Cirihu.

Ministarstvo spoljnih poslova nastavlja da aktivno radi na rešavanju ovog slučaja, u cilju vraćanja dece roditeljima i preduzima sve raspoložive mere u skladu sa međunarodnim konvencijama i švajcarskim propisima.
Ključne reči: Švajcarska