gototopgototop
среда, 12. фебруар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Званичници МСП Републике Србије разговарали са Генералним секретаром МИП Републике Либан
+ larger fontnormal font- Smaller font
gs-bejrutГенерални секретар Министарства спољних послова Републике Србије Марко Благојевић и Шеф Кабинета министра спољних послова амбасадор Владимир Марић разговарали су данас у Бејруту са Генералним секретаром Министарства иностраних послова и исељеника Републике Либан Вафиком Рехаимеом.

Подсетивши на историјски одличне везе српског и либанског народа, Благојевић је обавестио саговорника о политичко-економском развоју у Републици Србији и плановима Београда да ускоро отвори дипломатску Канцеларију, а потом и Амбасаду у Бејруту, чиме би се односи две земље додатно унапредили.

Амбасадор Марић информисао је либанског Генералног секретара о напретку у преговорима које Србија, под покровитељством ЕУ, води са представницима привремених институција самоуправе из Приштине, нагласивши да споразум никако не представља наше признање једнострано проглашене независности Косова и да се наша позиција по том питању неће мењати.
Амбасадор Марић захвалио се саговорнику на либанској подршци у вези са КиМ и информисао га о отпочињању преговора са ЕУ.

Либански званичник подвукао је да се политика његове земље када је у питању Косово неће мењати и да, како због поштовања међународног права и жеље да очувају добре односе са Србијом, тако и из унутрашњеполитичких разлога, Либан није признао и не планира да призна једнострано проглашену независност Косова.

Вафик Рхеими, који је други по рангу функционер либанске дипломатије, са задовољством је прихватио идеју о формалном отварању српског дипломатско-конзуларног представништва у Бејруту и понудио сву потребну помоћ.

Састанку су, са српске стране, поред шефа делегације Марка Благојевића и амбасадора Владимира Марића, присуствовали и амбасадор Жељко Јовић, начелник Одељења за аналитику и подршку спољнополитичком планирању Министарства спољних послова, Александар Ристић, отправник послова и Вељко Пиљак, заменик шефа мисије у Бејруту.
Кључне речи: Либан