gototopgototop
понедељак, 03. март 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Изјава агента Републике Србије Саше Обрадовића после првог дана јавне расправе пред Међународним судом правде
+ larger fontnormal font- Smaller font
 • Данас је започела усмена расправа у дуготрајном спору Србије и Хрватске пред Међународним судом правде, у којем две државе једна другу оптужују за геноцид на територији Хрватске током грађанског рата деведестих година прошлог века.
 • Србија није иницирала овај спор без обзира на бројне злочине почињене над српским живљем у грађанском рату на територији Хрватске.
 • Хрватска је поднела тужбу 1999. године, управо у време када је Србија била бомбардована, проценивши да је слаба и рањива и да је то тренутак да свету представи искривљену слику дешавања у Хрватској.
 • Иронично је да Хрватска - која је и започела лавину страшног грађанског рата у бившој Југославији својим сепаратизмом и једностраном одлуком да насилним путем напусти заједничку државу - оптужује неког другог за геноцид. Изјаве њихових тадашњих највиших државних руководилаца су јасан доказ да је њихова намера била да учине све да српски народ нестане са хрватске територије.
 • Иако су предмет овог спора само узајамне оптужбе за геноцид у ратним дешавањима 90-их година прошлог века, читав свет веома добро зна да операција „Олуја" и сличне акције нису били једини геноцидни акти у прошлом веку према Србима који су живели на територији данашње Хрватске. Најмонструознији, икад забележени начини убијања једног народа - Срба у Хрватској у Другом Светском Рату - су добро познати и темељно документовани. Само у Јасеновцу, првом концентрационом логору смрти у Европи, хрватски фашисти су зверски убили стотине хиљада Срба, Јевреја и Рома.
 • Не може се игнорисати линија историјског континуитета и трајног одређења државе Хрватске према Србима. Зато не чуди да су Срби, који су живели на територији данашње Хрватске, а чије су историјске трауме дубоке и трајне, с правом страховали од нове хрватске независности. Исход страшног грађанског рата крајем прошлог века је било насилно протеривање више од две трећине Срба из Хрватске и њихово физичко нестајање са великих делова територије на којој су живели вековима.
 • Чињенице јасно говоре да је Срба данас, у односу на 1991. годину, три пута мање у Хрватској, те да их тамо нема услед аката хрватских власти који имају све правне особине геноцида.
 • Србија је поднела против тужбу искључиво са циљем да се одбрани истина и пружи макар делић задовољења стотинама хиљада прогнаника и жртава.
 • Дужност правног тима Србије је да, на основу супериорних правних аргумента и чињеница које су неспорне, а у интересу правичности и истине, покаже и докаже да је једини геноцид у последњем рату у Хрватској био онај који је почињен од стране органа хрватске државе над тамошњим Србима.
 • Ми у овај спор улазимо мирни и чврсто уверени да су истина, право и чињенице на нашој страни, да ћемо непобитним правним аргументима доказати да Србија није и није могла да почини никакав геноцид у Хрватској, те да су једине жртве геноцида тамошњи Срби, у чијем интересу смо и поднели нашу против-тужбу.
 • Располажемо бројним и необоривим доказима и веома чврстом и ваљаном правном аргументацијом, и уверени смо да ћемо одбранити достојанство жртава пред Међународним судом правде.

Изјаву на енглеском језику погледајте на следећем линку.

Изјаву на француском језику погледајте на следећем линку.