gototopgototop
ponedeljak, 03. mart 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Izjava agenta Republike Srbije Saše Obradovića posle prvog dana javne rasprave pred Međunarodnim sudom pravde
+ larger fontnormal font- Smaller font
 • Danas je započela usmena rasprava u dugotrajnom sporu Srbije i Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde, u kojem dve države jedna drugu optužuju za genocid na teritoriji Hrvatske tokom građanskog rata devedestih godina prošlog veka.
 • Srbija nije inicirala ovaj spor bez obzira na brojne zločine počinjene nad srpskim življem u građanskom ratu na teritoriji Hrvatske.
 • Hrvatska je podnela tužbu 1999. godine, upravo u vreme kada je Srbija bila bombardovana, procenivši da je slaba i ranjiva i da je to trenutak da svetu predstavi iskrivljenu sliku dešavanja u Hrvatskoj.
 • Ironično je da Hrvatska - koja je i započela lavinu strašnog građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji svojim separatizmom i jednostranom odlukom da nasilnim putem napusti zajedničku državu - optužuje nekog drugog za genocid. Izjave njihovih tadašnjih najviših državnih rukovodilaca su jasan dokaz da je njihova namera bila da učine sve da srpski narod nestane sa hrvatske teritorije.
 • Iako su predmet ovog spora samo uzajamne optužbe za genocid u ratnim dešavanjima 90-ih godina prošlog veka, čitav svet veoma dobro zna da operacija „Oluja" i slične akcije nisu bili jedini genocidni akti u prošlom veku prema Srbima koji su živeli na teritoriji današnje Hrvatske. Najmonstruozniji, ikad zabeleženi načini ubijanja jednog naroda - Srba u Hrvatskoj u Drugom Svetskom Ratu - su dobro poznati i temeljno dokumentovani. Samo u Jasenovcu, prvom koncentracionom logoru smrti u Evropi, hrvatski fašisti su zverski ubili stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma.
 • Ne može se ignorisati linija istorijskog kontinuiteta i trajnog određenja države Hrvatske prema Srbima. Zato ne čudi da su Srbi, koji su živeli na teritoriji današnje Hrvatske, a čije su istorijske traume duboke i trajne, s pravom strahovali od nove hrvatske nezavisnosti. Ishod strašnog građanskog rata krajem prošlog veka je bilo nasilno proterivanje više od dve trećine Srba iz Hrvatske i njihovo fizičko nestajanje sa velikih delova teritorije na kojoj su živeli vekovima.
 • Činjenice jasno govore da je Srba danas, u odnosu na 1991. godinu, tri puta manje u Hrvatskoj, te da ih tamo nema usled akata hrvatskih vlasti koji imaju sve pravne osobine genocida.
 • Srbija je podnela protiv tužbu isključivo sa ciljem da se odbrani istina i pruži makar delić zadovoljenja stotinama hiljada prognanika i žrtava.
 • Dužnost pravnog tima Srbije je da, na osnovu superiornih pravnih argumenta i činjenica koje su nesporne, a u interesu pravičnosti i istine, pokaže i dokaže da je jedini genocid u poslednjem ratu u Hrvatskoj bio onaj koji je počinjen od strane organa hrvatske države nad tamošnjim Srbima.
 • Mi u ovaj spor ulazimo mirni i čvrsto uvereni da su istina, pravo i činjenice na našoj strani, da ćemo nepobitnim pravnim argumentima dokazati da Srbija nije i nije mogla da počini nikakav genocid u Hrvatskoj, te da su jedine žrtve genocida tamošnji Srbi, u čijem interesu smo i podneli našu protiv-tužbu.
 • Raspolažemo brojnim i neoborivim dokazima i veoma čvrstom i valjanom pravnom argumentacijom, i uvereni smo da ćemo odbraniti dostojanstvo žrtava pred Međunarodnim sudom pravde.

Izjavu na engleskom jeziku pogledajte na sledećem linku.

Izjavu na francuskom jeziku pogledajte na sledećem linku.