gototopgototop
понедељак, 10. март 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар спољних послова Иван Мркић у дводневној посети Републици Јерменији
+ larger fontnormal font- Smaller font
Мркић - Саргсјан (председник)Министар спољних послова Републике Србије Иван Мркић почео је данас дводневну посету Републици Јерменији.

Током боравка у главном граду Јеревану, министар Мркић имао је одвојене разговоре са председником Сержом Саргсјаном, премијером Тиграном Саркисјаном, председником Народне скупштине Овиком Абрамјаном, као и министром иностраних послова Јерменије Едвардом Налбандјаном.

У разговорима са највишим државним руководством Јерменије размењена су мишљења о перспективама развоја пријатељских односа, са акцентом на област економије, предстојећем председавању Србије ОЕБС-ом, питањима Косова и Метохије, као и Нагорно-Карабах. Председник Јерменије упутио је позив председнику Србије Томиславу Николићу да посети Републику Јерменију.

Шеф дипломатије Србије истакао је: „Србија и Јерменија су дугогодишњи пријатељи и на тој бази градићемо будућу сарадњу". Министар Мркић се захвалио државном руководству Јерменије на принципијелном ставу по питању Косова и Метохије.

У циљу успешније економске сарадње шефови дипломатије Србије и Јерменије потписали су Споразум о избегавању двоструког опорезивања.

Шеф дипломатије Јерменије Е. Налбандјан оценио је да највећа перспектива за будућу сарадњу постоји у области индустрије, финансија, банкарства и туризма.

Два министра спољних послова отвориће заједно сутра Српско – јерменски пословни форум на којем ће учествовати привредне делегације две земље.

Планирано је да се током посете Јеревану министар Мркић сусретне са поглаваром Јерменске апостолске цркве Гарегином II.

Видео материјал о посети министра Мркића Јерменији можете погледати на следећем линку, а фотографије на линку.

 

Кључне речи: Јерменија Иван Мркић