gototopgototop
субота, 05. април 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
МСП Иван Мркић учествовао на састанку са МИП ЕУ и држава кандидата за чланство у ЕУ
+ larger fontnormal font- Smaller font
SERBIA EUМинистар спољних послова Републике Србије Иван Мркић учествовао је данас у Атини на неформалном састанку министара иностраних послова 28 земаља чланица ЕУ и земаља кандидата за чланство - Србије, Македоније, Црне Горе и Турске.

Министар Мркић је након састанка изјавио Танјугу да је тема разговора било Источно партнерство, криза у Украјини, као и да је било говора о Сирији и другим жариштима.
„Србија је у разговору била пуно пута поменута, у деведесет одсто случајева крајње беневолентно и са разумевањем у погледу позиције Београда према ситуацији у Украјини."

Поновљен је наш став да ће ускоро бити оформљена снажна Влада, сходно вољи наших грађана, који су се недавно одлучивали на изборима, и да ће та Влада изнети своје ставове, не само принципијелне, него и ставове о појединим догађајима у вези с разним кризним жариштима, укључујући Украјину.

Министар Мркић разговарао је овом приликом и са домаћином министарског састанка Кетрин Ештон, Високим представником ЕУ за спољну и безбедносну политику, о њеним плановима да посети крајем априла Београд.

На маргинама састанка у Атини министар Мркић имао је одвојене билатералне разговоре с министром спољних послова Шпаније Хосеом Мануелом Гарсија-Маргаљом и новом шефицом италијанске дипломатије Федериком Могерини, као и другим колегама.

Учешће министра Мркића на састанку у Атини је још један у низу сусрета који указују на унапређену динамику односа са ЕУ од почетка преговора о приступању Републике Србије Унији. Такође, представља потврду партнерских односа и континуираног дијалога на свим нивоима.

Подсећамо да је шеф српске дипломатије у фебруару присуствовао радној вечери чији је домаћин била Висока представница за спољну политику и безбедност ЕУ К. Ештон.