gototopgototop
четвртак, 19. септембар 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Пријатељство Србије и Чешке основа за заједничку будућност
+ larger fontnormal font- Smaller font
Мркић - КохоутДве земље повезује вишедеценијско пријатељство које представља основу за заједничку будућност у оквиру ЕУ, оценили су у Београду, министри спољних послова Србије и Чешке Иван Мркић и Јан Кохоут.

Кохоут је поручио, да је Чешка увек подржавала пут Србије у ЕУ и да ће то увек и чинити. " Док Србија и друге земље западног Балкана не буду у ЕУ, унија неће бити комплетна", рекао је шеф чешке дипломатије.

Према његовим речима, Чешка ће наставити да пружа подршку Србији по том питању не само на политичком нивоу, већ и на практичном - делећи искуства у процесу приступања ЕУ.
Министар спољних послова Републике Србије Иван Мркић, подсетио је да су дипломатски односи између две земље успостављени пре скоро 100 година, и нагласио да Србија и Чешка имају заједничку садашњост и будућност.

"Чешка је увек била она земља која нас је подржавала у нашем приоритетном циљу - чланству у ЕУ. Увек се изјашњавала за то, да Србија постане чланица уније. Ова посета је доказ да се стално консултујемо и тражимо начине да убрзамо тај процес и почнемо преговоре Србије са ЕУ", рекао је српски шеф дипломатије.

Мркић је оценио, да су односи између две земље изврсни и да ће у будућности стално бити бољи.

Једна од тема разговора била је и привредна сарадња, односно могућности да Чешка инвестира у енергетски сектор и српску железницу.

Мркић је, такође, најавио да ће председник Чешке Милош Земан доћи у посету Србији почетком наредне године, а Кохоут, да ће са Мркићем разговарати у Њујорку, наредне седмице у оквиру Генералне скупштине УН , а потом и у Прагу.

Састанак Ивана Мркића са Јаном Кохутом


Састанак министра спољних послова Ивана Мркића са чешким колегом Јаном Кохутом

Кључне речи: Чешка Иван Мркић