gototopgototop
петак, 16. мај 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
ППВ и МСП Ивица Дачић за „Данас”: Национални интереси, па Европа
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ивица ДачићСрбија ни убудуће неће аутоматски подржавати резолуције, декларације и друге одлуке Европске уније пред Уједињеним нацијама, упркос статусу кандидата за чланство и почетку преговора о приступању.

Како је за Данас изјавио први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, осим „жеље да будемо чланови ЕУ", приликом изјашњавања у међународним институцијама држава ће се водити „и нашим националним интересима".

Упитан када ће Србија аутоматски прилагођавати своју спољну политику са кључним становиштима и одлукама ЕУ, Дачић је одговорио: „То ћемо тек када будемо пуноправни чланови".

С обзиром на приступне преговоре са ЕУ, који подразумевају и испуњавање стандарда из поглавља 31 „Спољна, безбедносна и одбрамбена политика", питали смо министра спољних послова када би, по његовом мишљењу, могло да се очекује отварање тог дела процеса и да ли ће Србија онда почети да у потпуности усклађује спољну политику са европском.

„За сада о отварању поглавља 31 није било речи. Актуелна су поглавља 32, 35, 23 и 24. Међутим, и када будемо отворили то поглавље, нећемо одмах почети са аутоматским усклађивањем наше спољне политике. Односно, не тако брзо", одговорио је Ивица Дачић.

Дачић је поновио да ће се Србија до пуноправног чланства у ЕУ руководити „нашом жељом да будемо чланови ЕУ, односно жељом да се што више придружујемо ставовима ЕУ, и нашим националним и државним интересима у сваком појединачном случају".