gototopgototop
četvrtak, 29. maj 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Završena ministarska konferencija Pokreta nesvrstanih u Alžiru
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dačić - AdamPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, drugog dana ministarske konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja u Alžiru, imao je više bilateralnih susreta sa ministrima zemalja učesnica.

Ministar Dačić zahvalio je na donaciji od 500.000 dolara koju je Alžir uputio Srbiji za otklanjanje posledica katastrofalnih poplava i istakao da će Srbija znati da ceni ovaj prijateljski gest Alžira.
Ovom prilikom dogovorene su i međusobne posete predstavnika srpske i alžirske vlade, u kojima bi učestvovali i privrednici.

Ministar Dačić izjavio je da, pored članstva u EU i negovanja odnosa sa velikim zemljama, naš treći strateški cilj svakako mora biti obnavljanje i negovanje prijateljskih odnosa sa zemljama članicama Pokreta nesvrstanih. Dačić je rekao da je učešće Srbije na konferenciji Pokreta nesvrstanih od izuzetnog značaja i za reafirmisanje uloge Srbije u ovom pokretu.

Šef srpske diplomatije razgovarao je i sa ministrom inostranih poslova Indonezije, koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, što je, kako je Dačić ocenio, od izuzetnog značaja, ako se ima u vidu da je reč o velikoj muslimanskoj zemlji. Takođe, Dačić se susreo i sa nizom ministara drugih država koje nisu priznale nezavisnost Kosova, kao što su Sejšeli, Zambija, Zimbabve i druge afričke zemlje.

Tokom razgovora sa ministrom inostranih poslova Irana, zemlje koja koja predsedava Pokretom nesvrstanih, ministar Dačić izrazio je zadovoljstvo povodom napretka u pregovorima te zemlje sa međunarodnom zajednicom, čime se otklanjaju prepreke za saradnju između Srbije i Irana i otvara prostor za dalje razvijanje prijateljskih odnosa.