gototopgototop
петак, 27. јун 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Успешна сарадња ЕУ и Србије у мировним мисијама
+ larger fontnormal font- Smaller font
Дачић - ДавенпортПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић разговарао је данас са шефом Делегације Европске уније у Србији Мајклом Давенпортом.
Том приликом, Давенпорт је Дачићу уручио писмо Високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, у коме се истиче да ЕУ цени дијалог у области заједничке безбедносне и одбрамбене политике, као и допринос који је Србија дала напорима ЕУ у управљању кризама у том оквиру.

Влада Републике Србије позвана је да размотри могућност учешћа у недавно установљеној цивилној мисији ЕУ у оквиру заједничке безбедносне и одбрамбене политике у Малију (EUCAP Sahel Mali). Мисија има за циљ да подржи унутрашње безбедносне снаге државе Мали у осигурању уставног и демократског поретка, постизање услова за трајни мир, као и одржавање власти на целој територији Малија. Мисија ће бити распоређена до половине јула ове године, са иницијалним мандатом од две године, а њено седиште биће у престоници Бамаку.

Такође, у писму се изражава захвалност за допринос другим мисијама, нарочито када је у питању недавно изражена спремност Србије да учествује у мисији EUFOR у Централноафричкој Републици.

Министар Дачић захвалио се амбасадору Давенпорту на помоћи ЕУ у санирању последица поплава, а заједно су размотрили питања везана за организацију Донаторске конференције у Бриселу 16. јуна, као и актуелна питања везана за европске интеграције Србије и преговарачки процес.