gototopgototop
utorak, 01. jul 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Samit Vlada podsticaj za saradnju Srbije i Mađarske, složili se ministri spoljnih poslova
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dačić - NavračičPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić učestvovao je danas na prvom Samitu Vlade Republike Srbije i Vlade Mađarske, koji je održan u Palati Srbije. Pored učešća na plenarnoj zajedničkoj sednici vlada Republike Srbije i Mađarske i svečanom ručku, koji je u čast premijera Mađarske Viktora Orbana sa delegacijom priredio predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, ministar Dačić se na marginama Samita sreo sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Tiborom Navračičem.

Obojica ministara izrazili su zadovoljstvo zbog održavanja Samita vlada dve zemlje, što vide kao podsticaj za dalje unapređenje i proširenje različitih oblika bilateralne saradnje. Odnosi između Republike Srbije i Mađarske ocenjeni su kao veoma dobri, i još jednom je potvrđena zajednička opredeljenost za nastavak političkog dijaloga i saradnje.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Dačić zahvalio se na doslednoj podršci Mađarske evropskim integracijama Srbije, kao i na promptno pruženoj tehničkoj i pomoći u ljudstvu prilikom nedavnih poplava. Ovom prilikom, uputio je i poziv mađarskom kolegi da na jesen dođe u zvaničnu bilateralnu posetu Srbiji.

Ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Navračič istakao je opredeljenost Mađarske za nastavak procesa proširenja EU na region ZB, ponavljajući njenu spremnost da prenese svoja iskustava i pruži političku i stručnu, tehničku pomoć Srbiji u procesu pristupnih pregovora. U tom kontekstu, dogovorene su redovne konsultacije i intenzivnija saradnja dva ministarstva u narednom periodu.


Ključne reči: Mađarska Ivica Dačić