gototopgototop
среда, 09. јул 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Италија ће настојати да унапреди односе између ЕУ и Србије
+ larger fontnormal font- Smaller font
Дачић - СеракјаниПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је председницу регије Фријули-Венеција-Ђулија Дебору Серакјани.

Министар Дачић захвалио се председници регије Фријули-Венеција-Ђулија на хуманитарној помоћи коју је Италија упутила Србији за подручја угрожена од поплава, као и на донацији ове Регије за обнову православне цркве Светог Спиридона Чудотворца у Трсту.

Разматрана су и питања из домена регионалне сарадње, привредних односа Регије са Србијом, нарочито у области саобраћаја, енергетике и научно-истраживачких центара. Разговарано је и о могућностима проширења сарадње на целу Србију. Италијанска страна је у разговору истакла да ће Италија у току шестомесечног председавања ЕУ настојати да унапреди односе између ЕУ и Србије, као и да намеравада да промовише конструктиван дијалог између ЕУ и Руске Федерације по питању изградње „Јужног тока", поштујући европска правила.

Истакнут је интерес наше стране за поновно успостављање авио линије Београд – Трст.

Саговорници су се сагласили и да се обнови Меморандум о разумевању између Републике Србије и регије Фријули-Венеција-Ђулија.