gototopgototop
петак, 25. јул 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић: Нема нових притисака због Русије
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ивица ДачићПотпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић истакао је данас, гостујући у Јутарњем дневнику РТС, да нема нових притисака на Србију да подржи санкције према Русији, после пада малезијског авиона у Украјини. Србија брани територијајлни интегритет Украјине, али не може га бранити више него што би бранила територијални интегритет Србије, поручио је Дачић.

Министар Дачић рекао је нема нових захтева да се Србија определи за једну или другу страну. Према његовим речима, и од раније су постојали захтеви да Србија у складу са преговарачким поглављем 31 има обавезу да постепено, док се не затворе преговарачка поглавља, усаглашава своју спољну и одбрамбену политику са политиком ЕУ.

"Свих ових година је био узлазни тренд у томе, прошле године проценат усаглашености био је 90 одсто, имајући у виду све оно што је било у време техничке владе, тај проценат опао је у прва три месеца ове године, али од када је формирана нова влада, од 27. априла и од када сам ја преузео ресор спољних послова, Србија се придружила одлукама ЕУ у 10 случајева, а у четири није", рекао је Дачић.

Сва четири случаја су везана за Украјину, каже Дачић и додаје да није спорна Украјина, спорне су одредбе резолуција које се тичу санкција према Русији.

"Србија ће своју спољну политику усмеравати ка усаглашавању, водећи рачуна о својим националним и државним интересима, као што то раде и друге земље, само што су њихове позиције другачије у односу на Србију. Они своје међусобне разлике усаглашавају у процесу доношења одлука, а Србија није део процеса доношења одлука и зато је у последње време била прича да ли ми морами или не морамо, ми немамо око тога велике спорове са ЕУ", истиче Дачић.

Шеф дипломатије каже да је Србија суверена земља која гледа своје националне и државне интересе и њена позиција је потпуно јасна.

Према његовим речима, Србија не подржава нарушавање територијалног интегритета било које земље чланице УН.

"Појам земље се различито тумачи чак и од оних који Србију данас критикују зашто не подржава више санкција против Русије, зато што неко под земљом може да тумачи и Косово. Србија брани територијајлни интегритет Украјине, али не може га бранити више него што би бранила територијални интегритет Србије, а при томе се западне земље у томе нису прославиле", каже Дачић.

Србији нико нема право да дели лекције, ко је нарушио наш територијални интегритет јер ми смо исто тако очекивали да приликом нашег тероторијалног интегритета се огласе све земље чланице УН, рекао је Дачић.

"Сходно томе, желим да кажем шта је наш национални државни интерес - да развијамо добре односе са Русијом, Кином и другим земљама", истиче министар.

Према његовим речима, економски и национални интерес је да се изгради "Јужни ток". Представници украјинске владе у парламенту су рекли да су против "Јужног тока" јер Украјина тиме губи, каже Дачић.

"Србија губи због тога што неко заустави гас у тој јединој траси која долази ка Србији. Србија ће од Јужног тока зарађивати до 500 милиона евра годишње од транзита, да не говоримо о грађевинским фирмама које ће учествовати у градњи", каже Дачић.

Знамо који је наш пут, али на том путу има различитих примера и када је реч о обарању малезијског авиона, каже Дачић, Србија то најоштије осуђује и тражи независну истрагу и свако ко је то урадио мора да сноси најжешће санкције и консеквенце.

"Ми са друге стране као пријатељи Русије не можемо ни да подржимо сваки потез који је за осуду. Без обзира да ли неко сад сумњичи Русију са доказима или без доказа, пошто се углавном сумња на проруске снаге, Србија тражи независну истрагу и не сме да буде увучена у сукобе, већ ће она бити фактор решавања сукова, следеће године као председавајући ОЕБС-у", истакао је Дачић.

Што се тиче европског пута, Србија жели да буде партнер ЕУ, каже Дачић.

Говорећи о конгресу СПС-а и изборима унутар те странке, који ће како је раније најавио највероватније бити одржан 14. децембра, Дачић тврди да охрабрује своје страначке колеге да на њих изађу уколико имају програм са којим могу да се кандидују.

"Волео бих да ми неко буде противкандидат са другачијим програмом и политиком... Ако имате другачији програм, кандидујте се, ако не, онда прихватите мој програм", рекао је Дачић и додао да ће избори у странци бити демократски.

Иначе, Главни одбор СПС-а ће на данашњој седници разговарати и о раду Владе Србије.

"Мислим да смо показали резултате који оправдавају то што се налазимо у влади", поручио је Дачић, наводећи да унутар владе није била ниједна криза која би угозила њен рад.