gototopgototop
четвртак, 11. септембар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић у званичној посети Азербејџану
+ larger fontnormal font- Smaller font
Министар Дачић у посети Азербејџану Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић, који је био у званичној посети Републици Азербејџан, састао се јуче са највишим државним званичницима те земље.

Шеф српске дипломатије разговарао је са председником Азербејџана Илхамом Алијевом, премијером Артуром Расизадеом, као и са својим колегом, министром иностраних послова Елмаром Мамадјаровом.

У разговору са председником Азербејџана Илхамом Алијевом потврђен је висок ниво сарадње и разумевања између две земље и подвучен обострани интерес за даље унапређење односа у свим областима.

Током сусрета са председником Владе Азербејџана Артуром Расизадеом оцењено је да је привредна сарадња две земље далеко испод њихових интереса и потенцијала, те да ће у наредном периоду посебна пажња бити посвећена јачању трговинско-економских и енергетских веза две земље.

У садржајном разговору са шефом дипломатије Азербејџана Елмаром Мамадјаровом размотрена су најважнија питања из области билатералне сарадње, а обе стране указале су на потребу наставка рада на комплетирању уговорно-правне базе и јачању економских веза. Током разговора, посебна пажња посвећена је најактуелнијим међународним темама.

На конференцији за новинаре одржаној након састанака, министар Дачић истакао је да су Србија и Азербејџан пријатељске земље и да, без обзира на тежњу ка чланству у Европској унији, Србија, такође, жели да изграђује добре односе са земљама које нису чланице ЕУ.
Он је поновио да сарадњу две земље треба развијати у свим сегментима, од политичких, преко економских, до културних, спортских и образовних.
„Радићемо даље на имплементацији Декларације о Стратешком партнерству између Азербејџана и Србије", рекао је Дачић и истакао да економска сарадња две земље још није на високом нивоу, чему у наредном периоду треба посветити значајну пажњу.

Министар је подсетио да азербејџанска предузећа, заједно са српским, успешно реализују изградњу деонице аутопута у Србији.
„Такође, отворени смо да разговарамо о другим пројектима, инвестицијама, учешћу азербејџанских компанија у приватизационом процесу у Србији или другим инвестицијама", рекао је Дачић и најавио да ће ускоро бити одржани бизнис форум и седница међудржавног мешовитог комитета за економску сарадњу две земље.

Напомињући да ће председавање ОЕБС следеће године бити велики изазов за Србију, имајући у виду актеулну политичку и безбедносну ситуацију у Европи, Дачић је нагласио да ће се трудити да максимално и конструктивно допринесе проналажењу мирних решења за конфликте који постоје.

„Као председавајући ОЕБС, желим озбиљно да се бавим тим темама и допринесем решењу свих тих конфликата, а то је велика одговорност за Србију", истакао је шеф српске дипломатије.

„Високо ценимо став Азербејџана о територијалном интегритету Србије и став да се политичка питања морају решавати дијалогом, као и да се питање територијалног интегритета не може решавати силом", рекао је Дачић додајући да Србија из свог искуства зна да је дијалог једини правац за решење сукоба.

Састанак министра Дачића са председником Азербејџана Илхамом Алијевим

 

Састанак министра Дачића са премијером Азербејџана Артуром Расизадеом

 

Састанак министра Дачића са министром спољних послова Азербејџана Елмаром Мамадјаровим

 

Конференција за новинаре министра Дачића и министра Мамадјарова

 

Полагање венца министра Дачића на комплексу "Вечни пламен"

 

Министар Дачић положио венац на гроб националног лидера Хејдара Алијева