gototopgototop
уторак, 16. септембар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
„Србија потпуно спремна за преговарачки процес“, истакао Дачић у разговору са Ферхојгеном
+ larger fontnormal font- Smaller font
Дачић - ФерхојгенПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић разговарао је данас са Гинтером Ферхојгеном, истакнутим чланом Социјалдемократске партије Немачке, бившим послаником Бундестага и некадашњим европским комесаром за проширење, као и индустрију и предузетништво. Фехојген борави у Београду поводом учешћа на конференцији „ЕУ и Западни Балкан 2020".

Током састанка, министар Дачић истакао је да је први спољнополитички приоритет Србије чланство у Европској унији и додао да је наша земља потпуно спремна за преговарачки процес. Шеф српске дипломатије изразио је наду да ће Ферхојген својим искуством помоћи Србији на путу ка ЕУ и нагласио да је наша земља спремна за јачање свеукупних билатералних односа са СР Немачком.

Ферхојген је поручио да ЕУ треба да настави са политиком проширења, јер је то у интересу свих чланица Уније, као и да перспектива чланства представља велики подстицај спровођењу политичких, економских и друштвених реформи у земљама кандидатима за чланство. Политичке одлуке морају имати предност у односу на бирократска и техничка питања, сматра он, као и да је Србија сада спремнија за чланство него што су то биле земље које су постале чланице ЕУ 2004. године и касније. Ферхојген је сопштио да осећа снажну обавезу да се заложи за Србију у ЕУ и да ће то и чинити, између осталог, и зато што сматра да понашање према нашој земљи у претходном периоду није увек било коректно.

Кључне речи: Немачка Ивица Дачић