gototopgototop
четвртак, 25. септембар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић у говору на седници СБ УН обећао подршку Србије борби против тероризма
+ larger fontnormal font- Smaller font
Савет безбедности УНГовор првог потпредседника владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића на седници Савета безбедности посвећеној претњама миру и безбедности у свету услед терористичких аката страних бораца-терориста:

„Господине председавајући,

Придружујем се претходним говорницима у изражавању захвалности због сазивања ове седнице Савета безбедности ради разматрања једног питања од највећег регионалног и глобалног значаја - претње миру и безбедности у свету коју представљају страни борци-терористи. Такође изражавам посебну захвалност Вама као председавајућем што сте својим вођењем данашње седнице Савета обезбедили правац и озбиљност поруке коју намеравамо да пошаљемо.

Србија као један од њених спонзора поздравља усвајање Резолуције о страним терористичким ратницима, за коју сматрамо да ће ићи далеко у борби против свих облика и манифестација тероризма као највеће претње миру и безбедности у свету. Уверени смо да ће ова резолуција, као и расправа, ојачати сарадњу свих држава чланица УН у борби против тероризма и екстремизма.

Терористичке претње су појачане током протекле деценије а активности екстремиста било које врсте и било где нашле су погодно тле у условима нестабилних политичких прилика и одсуства друштвено-економске перспективе. Питање тероризма је сложено питање и тражи координацију активности и једнако посвећивање пажње свим његовим аспектима, како на националном тако и на међународном плану. Корени тероризма су вишеструки и широко распрострањени. Они обухватају верски фанатизам, социјално искључивање, посебно етничких и верских мањина, неуједначен приступ образовању и немогућност запошљавања, као и непостојање економских шанси.

Борба против тероризма, г. председавајући, биће дуга и тешка и само војне мере неће бити довољне. Потребан је вишедимензионалан приступ и ми стога поздрављамо данашње усвајање ове резолуције. Забрана регрутовања и пребацивања страних ратника на основу националних закона, контрола токова новца и оружја, као и ангажовање локалних заједница у борби са екстремистима су само неке од вишеслојних мера које предвиђа ова резолуција.

И Србија се суочава са проблемом страних бораца - крајем деведесетих година прошлог века, екстремистички борци су се придружили сецесионистима у јужној српској покрајини Косову и Метохији. Данас радикални свештеници у све већем броју проповедају веру у Рашкој области у југозападној Србији и на Косову и Метохији у верским центрима који се финансирају из иностранства и у којима се регрутују млади за наводне верске ратове.

Г. председавајући,

Моја земља улаже непрестане напоре у сузбијању тероризма – већ одавно је санкционисано прање новца и финансирање тероризма, а Кривични закон се сада мења и допуњује како би борци о којима је реч, као и они који их врбују и финансирају, били оштро кажњени затворским казнама.

На крају, дозволите ми да поновим спремност моје земље да појача сарадњу са свим земљама у региону и шире и да координирамо наше активности у том смислу.

Хвала, г. председавајући."