gototopgototop
четвртак, 25. септембар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Њујорк: Добра сарадња Србије и НАТО
+ larger fontnormal font- Smaller font
Састанак министра Дачића са замеником генералног секретара НАТО Александром ВерсбауомНа састанку који је данас на маргинама 69. заседања Генералне скупштине УН имао са замеником генералног секретара НАТО Александром Вершбоуом, први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић истакао је да је присуство међународних снага од кључне важности за стабилност и безбедност на Косову и Метохију.

Министар је указао на значај свеукупне добре комуникације са НАТО, као и на важност консултација у вези са предстојећим председавањем Републике Србије ОЕБС-у. Шеф српске дипломатије пренео је да се, у оквиру развоја сарадње Србије и НАТО у оквиру Партнерства за мир, очекује скоро потписивање IPAP (Individual Partnership Action Plan). Такође, министар је пренео да је Република Србија јуче коспонзорисала Резолуцију Савета безбедности УН о тероризму и страним борцима и да је спремна да борби против тероризма на одговарајући начин да свој допринос.

IPAP је највиши облик сарадње са НАТО, а не подразумева чланство. Он предвиђа дијалог са НАТО о политичко- безбедносним, војно-одбрамбеним, административним и питањима јавне дипломатије, научној сарадњи и планирању у ванредним ситуацијама.

Кључне речи: Ивица Дачић НАТО