gototopgototop
utorak, 30. septembar 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ukidanje statusa izbeglica ne doprinosi stabilnosti u regionu, izjavio Dačić u Ženevi
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dačić - GuterešPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, imao je danas u Ženevi, nakon govora na 65. zasedanju Izvršnog komiteta Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (VKI UN) odvojeni razgovor sa visokim komesarom UN za izbeglice Antonijom Guterešom.

Ministar Dačić zahvalio se Guterešu na naporima koje su Visoki komesarijat i on lično ulagali kako bi pomogli velikom broju izbeglica nastalih nakon konflikta na prostorima bivše Jugoslavije. Šef srpske diplomatije takođe je detaljno informisao visokog komesara UN za izbeglice o položaju i problemima izbeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Srbiji, kao i više od 200.000 interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije.

Dačić je, između ostalog, ukazao da je preporuka o prekidu statusa izbeglica iz Hrvatske, koju je Visoki komesarijat UN proglasio početkom aprila 2014. godine, nanela štetu interesima izbeglica, kao i da ne doprinosi stabilnosti u regionu.

Republika Srbija zainteresovana je i spremna da nastavi saradnju sa Visokim komesarijatom UN kako bi se ovo važno humanitarno pitanje trajno rešilo, pre svega, u interesu najugroženijih.

Visoki komesar UN za izbeglice Gutereš izrazio je zahvalnost Srbiji na podršci koju pruža programima i aktivnostima Komesarijata UN. Gutereš je naglasio spremnost Visokog komesarijata UN da i ubuduće pruža neophodnu pomoć Vladi Republike Srbije na ovom planu, kao i u rešavanju problema interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije.

U vezi sa klauzulom o prestanku izbegličkog statusa, Gutereš je ukazao da je primena klauzule suvereno pravo svake zemlje i da se radi o preporuci čiji se početak predlaže za period posle 2017. godine.

Ključne reči: Švajcarska Ivica Dačić