gototopgototop
четвртак, 02. октобар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић са јерменским колегом о сарадњи две земље
+ larger fontnormal font- Smaller font
Дачић - Налбандијан‏Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић срео се данас са министром иностраних послова Републике Јерменије Едвардом Налбандјаном, који борави у посети Београду.

Обе стране потврдиле су пријатељски карактер односа између наших земаља. "Србију и Јерменију вежу дугогодишњи пријатељски односи који датирају дубоко у прошлост", рекао је министар Дачић и нагласио да ће он инсистирати на томе да се односи са традиционалним пријатељима наше земље стално унапређују. Потврђено је задовољство интензивирањем политичког дијалога, који је био у застоју одређено време, чему ће значајно допринети и предстојећа посета председника Републике Србије Томислава Николића Јерменији од 10. до 12. октобра ове године.

Током сусрета размотрена су најважнија питања из области билатералне сарадње и могућности за њено унапређење. Акценат је стављен на настојања да се комплетира уговорно-правна база и унапреди економска сарадња. Шеф српске дипломатије истакао је да Србија прихвата иницијативу да се укину визе за грађане две земље, а не само за носиоце дипломатских пасоша.
Посебна пажња посвећена је размени мишљења о сарадњи у оквиру међународних организација, пре свега у контексту нашег предстојећег председавања ОЕБС-ом. "Као председавајући ОЕБС-ом следеће године, подржаћу рад Минске групе оформљене за питање Нагорно-Карабаха, како би се дошло до политичког решења овог проблема", поручио је шеф српске дипломатије, додајући да се Србија придржава и поштује сва међународна докумената везана за регион Нагорно-Карабах.

Министар Налбандијан истакао је да став његове земље око непризнавања Косова остаје непромењен и да Јерменија поздравља дијалог Београда и Приштине. "Поздрављамо дијалог који има за циљ постизање узајамног прихватљивог решења", рекао је јерменски министар.

Након разговора потписан је Меморандум о сарадњи између Дипломатске академије Министарства спољних послова Републике Србије и Дипломатске школе Министарства иностраних послова Републике Јерменије.