gototopgototop
ponedeljak, 20. oktobar 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Govor ministra Dačića na Regionalnom skupu o učešću zemalja Zapadnog Balkana u mirovnim operacijama UN
+ larger fontnormal font- Smaller font
Skup o učešću zemalja zapadnog Balkana u mirovnim operacijama UN„Održavanje okruglog stola o mirovnim operacijama u Beogradu smatramo priznanjem Ujedinjenih nacija za naše dosadašnje učešće u održavanju mira u svetu", rekao je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić otvarajući skup koji je okupio visoke zvaničnike UN, zemalja iz regiona i preko 20 zemalja-partnera u mirovnim operacijama.

„Uvažene ekselencije,
Poštovani gosti,
Dame i gospodo,

Izuzetna mi je čast da vam poželim dobrodošlicu u ime Republike Srbije i Ministarstva spoljnih poslova, koje je sa UN kancelarijom u Beogradu organizator ovog značajnog skupa.
Održavanje ovog skupa u Beogradu smatramo priznanjem Ujedinjenih nacija za dosadašnje učešće i zalaganje Republike Srbije u održavanju mira u svetu, naročito kroz angažman pripadnika Vojske Srbije, policije i medicinskih timova u sedam mirovnih misija UN.
Želeo bih da se zahvalim podsekretaru Ujedinjenih nacija za mirovne operacije gospodinu Erve Ladsusu koji je svojim dolaskom i učešćem na konferenciji pružio nedvosmislenu podršku UN, ne samo Srbiji, već svim zemljama našeg regiona, da nastave svoj aktivan angažman u očuvanju mira u svetu, kao i na planu jačanja partnerske saradnje zemalja regiona.

Dame i gospodo,

Mirovne misije predstavljaju centralnu aktivnost Ujedinjenih nacija i izuzetno važan instrument za postizanje dugoročne stabilnosti širom sveta. Na rastući značaj mirovnih operacija ukazano je i tokom Samita o mirovnim misijama održanog u Njujorku tokom generalne debate 69. zasedanja Generalne skupštine UN, na kojem je Srbija aktivno učestvovala.
Svojim angažmanom u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija, Srbija želi da doprinese promociji održivog mira, stabilnosti i razvoja, što su osnove za prevenciju konflikata. Srbija ostaje iskreno i nedvosmisleno opredeljena da bude partner svim zemljama regiona, svakoj članici UN, koja aktivnim angažmanom i kroz saradnju doprinosi miru i prosperitetu u svetu.
Mandat mirovnih operacija je, za razliku od ranijeg perioda, sada daleko diverzifikovaniji i obuhvata, kako prevenciju sukoba i održavanje mira, tako i postkonfliktnu rekonstrukciju i razvoj. Zbog kompleksnosti ovog izazova neophodan je sveobuhvatan pristup - jasna vizija, razvijanje partnerskih odnosa, produbljivanje saradnje, ali i usklađenija koordinacija Saveta bezebdnosti i drugih organa UN. U tom smislu, smatramo naročito značajnom inicijativu generalnog sekretara UN da se izradi Pregled mirovnih misija UN koji će biti predstavljen 2015. godine.
Pretnje miru i stabilnosti širom sveta postaju sve učestalije i intenzivnije. Ujedinjene nacije su trenutno angažovane u 16 misija i teret na Departmanu za mirovne operacije, kojim rukovodi podsekretar Ladsus, sve je veći i kompleksniji. Obaveza je svih nas, država članica UN, da damo što veći doprinos, kako bi Ujedinjene nacije efikasno izvršile svoju suštinsku obavezu očuvanja mira.

Poštovani gosti,

Srbija se zalaže za proaktivan multilateralizam, i kao najznačajniji segment svoje spoljne politike vidi regionalnu saradnju i regionalne integracije bez kojih, smatramo, nema prosperiteta i stabilnosti u pravom smislu te reči.
Ekonomski i socijalni razvoj ne mogu biti ostvareni bez odlučnog suočavanja za bezbednosnim izazovima modernog sveta. Izvesno je da izgledi za napredak na bezbednosnom i razvojnom planu u velikoj meri zavise od šireg globalnog okruženja, ali ponajviše od međusobnog uvažavanja i saradnje. Da bi se na ove izazove odgovorilo na sveobuhvatan i odgovarajući način, potreban je koordiniran i energičan odgovor svih članica UN. Mirovne operacije UN kontinuirano se menjaju i evoluiraju u multidimenzionalne poduhvate. Pored neophodne političke podrške svih nas, za uspešnu realizaciju misija od suštinskog su značaja efektivno korišćenje ljudskih, finansijskih i logističkih sredstava i novih tehnologija. Kao zemlja kontributor mirovnih snaga, Republika Srbija se zalaže i podržava kontinuiran dijalog u okviru UN, koji teži unapređenju rezultata i efikasnog funkcionisanja mirovnih misija u skladu sa novim izazovima i zahtevima modernog doba.

Dame i gospodo,

Uspešno održavanje mira je zajednička odgovornost koju svi mi delimo i zahteva neprekidan angažman i posvećenost svih aktera koji učestvuju u pripremi i realizaciji mirovnih operacija, kako bi se podigla sposobnost UN da pruže konkretne rezultate u kompleksnim i osetljivim prilikama na terenu.
Da bi postavljeni ciljevi bili ostvareni u celosti, svi ključni činioci mirovnih operacija moraju da daju svoj aktivan doprinos i da ojačaju ovaj partnerski odnos. U tom kontekstu Srbija deli mišljenje o potrebi širenja kruga kontributora, uključujući pojačani angažman zemalja regiona kojem zemlja domaćin konkretne misije pripada, kako bi se obezbedila veća efikasnost i brže uspostavljanje mira.
Vodeći računa o političkoj posvećenosti mirovnim operacijama i njihovoj operativnosti, u finansijskom i svakom drugom smislu, moramo obezbediti veću saradnju sa regionalnim akterima, bolju koordinaciju i usklađivanje prioriteta, kako bi se naročito u svetlu aktuelnih delovanja terorističkih organizacija, što efkasnije i sigurnije sproveli mandati mirovnih misija i zaštitili njihovi pripadnici.

Pošovani gosti,

Kao što vam je svima poznato, u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244, na teritoriji naše pokrajine, Kosova i Metohije, aktivna je Misija UNMIK, koja u saradnji sa drugim međunarodnim akterima, KFOR i EULEKS, ima primarnu odgovornost za bezbednost, mir i stabilnost na terenu. Statusno-neutralno delovanje UNMIK, kao i svih organizacija, tela i programa UN prisutnih na Kosovu i Metohiji, bazirano na rezoluciji 1244, posebno je značajno sa stanovišta podrške dijalogu koji se vodi između Beograda i Prištine, kao i implementaciji dogovorenog.
Misija UN na Kosovu i Metohiji ima poseban značaj za povratak interno-raseljenih lica i obezbeđivanje sigurnosti za sve, a naročito za nealbansko stanovništvo kome je UNMIK jedini garant opstanka.

Uvažene ekselencije,

Republika Srbija pridaje veliki značaj delovanju UN na planu promocije i očuvanja mira i bezbednosti u svetu i opredeljena je da nastavi svoj aktivan angažman u sistemu kolektivne bezbednosti. Na taj način sa svoje strane konkretno doprinosimo projektovanju i izgradnji povoljnog bezbednosnog okruženja na globalnom i regionalnom nivou i nastavljamo tradiciju učešća Jugoslavije u mirovnim operacijama UN, započetu još 1956. godine.
Srbija je lider u našem regionu po obimu učešća u mirovnim operacijama, a nalazi se na osmom mestu država kontributora na evropskom kontinentu. Među desetinama hiljada pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, pod zastavom UN služi preko 200 njih iz Srbije.
Srbija od 2003. godine kontinuirano radi na kvalitativnom i kvantitativnom unapređenju učešća u mirovnim operacijama. Razmatramo da još značajnije povećamo svoje učešće u misijama pod okriljem UN, što pokazuje i nedavno usvojeni Godišnji plan o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama. O konkretnim planovima će Vam više govoriti moj kolega ministar odbrane Republike Srbije Bratislav Gašić.

Dame i gospodo,

Imajući u vidu da je Republika Srbija deo regiona koji je prošao kroz veoma težak i izazovan period, procesu izgradnje i očuvanja mira prilazimo sa posebnom odgovornošću. U tom kontekstu, promovišemo i regionalnu saradnju, međusobno pomirenje i razumevanje, veoma svesni da mir i stabilnost nemaju alternativu i da je lako podstaći stara nepoverenja, a znatno teže izgraditi istinsko razumevanje. Regionalna saradnja predstavlja najbolju osnovu i polazište svake izgradnje dugotrajnog mira i njegovog očuvanja, posebno u kontekstu našeg regiona koji sada može da bude i izvoznik mira. Verujemo da države iz regiona mogu dati važan doprinos operativnosti i efikasnijem funkcionisanju mirovnih misija i u drugim delovima sveta. Pozdravljamo i povećanu pažnju koja se pridaje ulozi regionalnih organizacija u mirovnim misijama.

Uvažene ekselencije,

Svi mi zajedno delimo odgovornost za prosperitet, stabilnost i bezbednost našeg regiona, ali takođe svojim iskustvima možemo značajno doprineti i nastojanjima za postizanje pomirenja, saradnje i razumevanja i u drugim regionima.

Republika Srbija će nastaviti da bude partner svima koji su spremni da angažovanjem kroz Ujedinjene nacije doprinesu očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti.

Zahvaljujem vam se na pažnji i želim uspešnu i produktivnu razmenu mišljenja."

Ključne reči: Ivica Dačić UN Zapadni Balkan