gototopgototop
петак, 21. новембар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Oдноси Србије и Мађарске достигли највиши ниво до сада
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic-SijartoПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се данас са министром иностраних послова и спољне трговине Мађарске Петером Сијартом, који борави у првој званичној посети Београду.

Том приликом, обострано је оцењено да су односи Србије и Мађарске достигли највиши ниво до сада, као и да су две земље опредељене да наставе интензиван политички дијалог и успешну сарадњу у свим областима од заједничког интереса.

Министри су се сагласили да су напори на плану унапређивања односа две земље у претходном периоду крунисани заокруживањем процеса „историјског помирења" и успешно одржаним првим Самитом две владе у Београду.

Министар Дачић захвалио се на снажној подршци Мађарске процесу европских интеграција Србије и истакао нашу спремност за даље јачање и конкретизацију билатералне економске сарадње. У том контексту, нагласио је значај учешћа Србије и Мађарске у пројектима енергетског и инфраструктурног повезивања регионалних размера, важност спровођења договора о реконструкцији и модернизацији железничке пруге Београд-Будимпешта из средстава кинеског фонда за земље Централне и Источне Европе, као и изградње гасовода Јужни ток.

Шеф мађарске дипломатије поновио је приврженост Мађарске развоју односа са Србијом, коју перципира као кључну земљу региона Западног Балкана и која и надаље може да рачуна на доследну подршку процесу приступања пуноправном чланству у ЕУ. Указао је да је у регионалном контексту за Мађарску битно осигурање мира, енергетске безбедности и веће економске и трговинске размене са Србијом и земљама ЗБ, што подразумева, пре свега, наставак процеса проширења ЕУ на регион и изградњу саобраћајних и енергетских инфраструктурних веза, попут пруге Београд-Будимпешта и Јужног тока.
Кључне речи: Мађарска Ивица Дачић