gototopgototop
petak, 21. novembar 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Odnosi Srbije i Mađarske dostigli najviši nivo do sada
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic-SijartoPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se danas sa ministrom inostranih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom, koji boravi u prvoj zvaničnoj poseti Beogradu.

Tom prilikom, obostrano je ocenjeno da su odnosi Srbije i Mađarske dostigli najviši nivo do sada, kao i da su dve zemlje opredeljene da nastave intenzivan politički dijalog i uspešnu saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Ministri su se saglasili da su napori na planu unapređivanja odnosa dve zemlje u prethodnom periodu krunisani zaokruživanjem procesa „istorijskog pomirenja" i uspešno održanim prvim Samitom dve vlade u Beogradu.

Ministar Dačić zahvalio se na snažnoj podršci Mađarske procesu evropskih integracija Srbije i istakao našu spremnost za dalje jačanje i konkretizaciju bilateralne ekonomske saradnje. U tom kontekstu, naglasio je značaj učešća Srbije i Mađarske u projektima energetskog i infrastrukturnog povezivanja regionalnih razmera, važnost sprovođenja dogovora o rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Beograd-Budimpešta iz sredstava kineskog fonda za zemlje Centralne i Istočne Evrope, kao i izgradnje gasovoda Južni tok.

Šef mađarske diplomatije ponovio je privrženost Mađarske razvoju odnosa sa Srbijom, koju percipira kao ključnu zemlju regiona Zapadnog Balkana i koja i nadalje može da računa na doslednu podršku procesu pristupanja punopravnom članstvu u EU. Ukazao je da je u regionalnom kontekstu za Mađarsku bitno osiguranje mira, energetske bezbednosti i veće ekonomske i trgovinske razmene sa Srbijom i zemljama ZB, što podrazumeva, pre svega, nastavak procesa proširenja EU na region i izgradnju saobraćajnih i energetskih infrastrukturnih veza, poput pruge Beograd-Budimpešta i Južnog toka.
Ključne reči: Mađarska Ivica Dačić