gototopgototop
понедељак, 01. децембар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић у посети Минску поводом две деценије дипломатских односа Србије и Белорусије
+ larger fontnormal font- Smaller font
minskПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић, који борави у званичној посети Републици Белорусији, разговарао је данас са председником Владе те земље Михаилом Мјасниковичем, председником Савета Републике Народне скупштине Анатолијем Рубиновом и министром иностраних послова Владимиром Макејом.

У отвореним и пријатељским разговорима размотрена су најважнија питања из области билатералне сарадње и изражено задовољство динамиком политичког дијалога.

Истичући да се посета реализује у години обележавања две деценије од успостављања дипломатских односа између Србије и Белорусије, званичници су се сложили да приоритет у предстојећем периоду буде интензивирање међусобне сарадње, нарочито у трговинско-економској области, које су далеко испод могућности обе стране. Истакнут је интерес за снажнијим присуством белоруских фирми у Србији, пре свега у инвестицијама у српску привреду и процесима приватизације.

Министар Дачић након састанака поручио је да две земље везује дугогодишње пријатељство и нагласио да Србија жели још бољу сарадњу са Белорусијом.
„У наредном периоду планирамо да унапредимо економске односе и увећамо спољнотрговинску размену. У фебруару ће заседати мешовити комитет наше две земље за економску сарадњу и очекујем да ће то резултирати стварањем партнерских односа између наших компанија, па чак и стварањем заједничких компанија ради наступа на трећим тржиштима", навео је Дачић.

Он је поручио да ће Србија, током председавања ОЕБС-у наредне године, уложити велики труд како би та организација имала добру сарадњу са белоруским властима.

Шеф српске дипломатије захвалио се овом приликом на принципијелном ставу Минска о једнострано проглашеној независности Косова.

Током посете Белорусији, шеф српске дипломатије положио је венац на Споменик победе у Минску.