gototopgototop
četvrtak, 04. decembar 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
SAD dale punu podršku Srbiji kao narednom predsedavajućem OEBS-u
+ larger fontnormal font- Smaller font
OEBS sastanakPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić učestvovao je na 21. zasedanju Ministarskog saveta Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, koje se danas i sutra održava u Bazelu, na kraju švajcarskog predsedavanja ovom organizacijom.

Na marginama zasedanja, šef srpske diplomatije razgovarao je sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Džonom Kerijem, koji je ovom prilikom istakao da će SAD pružiti snažnu podršku Republici Srbiji naredne godine, tokom srpskog predsedavanja OEBS-u.

Ministar Dačić susreo se i sa ministrom za evropske poslove Velike Britanije Dejvidom Lidingtonom i ministom spoljnih poslova Belgije i trenutno predsedavajućim Komitetu ministara Saveta Evrope,  Didijeom Rejndersom, koji su dali podršku Republici Srbiji kao budućem predsedavajućem OEBS-u. Tokom razgovora razmatrala su se i aktuelna bilateralna pitanja sa ovim zemljama.

Nakon prvog plenarnog zasedanja Ministarskog saveta, ministar Dačić potpisao je Amandmane na Sporazum o podregionalnoj kontroli naoružanja, zajedno sa svojim kolegama iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore, a u prisustvu predsedavajućeg OEBS-u Didijea Burkhaltera.