gototopgototop
četvrtak, 04. decembar 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Bazel: Potpisani Amandmani na Sporazum o podregionalnoj kontroli naoružanja
+ larger fontnormal font- Smaller font
AmandmaniGovor prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića prilikom današnjeg potpisivanja Amandmana na Sporazum o podregionalnoj kontroli naoružanja na Ministarskom savetu OEBS u Bazelu:

„Gospodine Predsedavajući,
Dame i Gospodo,

Na početku, posebno bih se zahvalio Švajcarskoj, koja je, uvažavajući značaj rezultata ostvarenih u primeni Sporazuma o podregionalnoj kontroli naoružanja, omogućila potpisivanje Amandmana na ovaj Sporazum u sklopu zasedanja Ministarskog saveta OEBS u Bazelu.
Sporazum o podregionalnoj kontroli naoružanja ili Sporazum iz Firence na prepoznatljiv način pokazuje da jedan ovakav model kontrole naoružanja može dovesti do uspostavljanja uravnoteženog vojnog balansa u regionu primene, time doprinoseći i njegovoj ukupnoj bezbednosti i stabilnosti.
Potpisivanje Amandmana, kojim će se okončati funkcija Ličnog predstavnika predsedavajućeg OEBS za član IV i time stvoriti uslovi da Strane u celosti preuzmu sve nadležnosti i odgovornost za njegovu dalju primenu, još je jedna potvrda da Sporazum iz Firence predstavlja „uspešnu priču" i za sam OEBS.
Strane su svojom angažovanošću, odlučnošću, doslednošću i posvećenošću tokom 18 godina primene ovog Sporazuma, potvrdile visok stepen odgovornosti i visoke stručne kapacitete za njegovu primenu. Rezultati koje su Strane postigle zajedničkim angažovanjem i kroz odgovoran pristup u izvršavanju obaveza u primeni ovog Sporazuma su impozantni. Činjenica da tokom 18-godišnje primene Sporazuma nije bilo problema, ni zastoja u primeni održava visok stepen saradnje, transparentnosti i razumevanja Strana i postignute standarde.
Mi nismo samo uspešno primenili Sporazum o podregionalnoj kontroli naoružanja u kontekstu svođenja pet kategorija naoružanja koje se ograničava na dogovorene limite, već smo istovremeno uspeli da ovaj Sporazum definiše i novi model ponašanja između Strana koje ga primenjuju.
Pored toga, obezbeđeni su efikasni mehanizmi za uspostavljanje režima kontrole naoružanja koji odgovaraju potrebama Strana i koji su u potpunosti u skladu sa evropskim standardima iz sistema definisanog Ugovorom o konvencionalnim snagama u Evropi. Takođe, Sporazum je uspeo da ponudi model kontrole naoružanja koji može uspešno da se primeni i odgovori specifičnim potrebama i drugih regiona. Stoga, ovaj Sporazum po svojim kvalitetima i ukupnim dometima ima značaj koji prevazilazi podregionalne okvire.
Republika Srbija je dala značajan doprinos uspehu ovog Sporazuma. Kao Strana Sporazuma, čija je prva podneta informacija predstavljala polaznu osnovu za izračunavanje limita drugih Strana, odnosno određivanje ukupnog nivoa naoružanja u regionu, ali i kao Strana koja je imala najviše naoružanja koje je bilo predmet obaveze smanjenja i koja prima i sprovodi najveći broj inspekcija, ona će nastaviti i dalje da ga primenjuje sa istom posvećenošću.
Na kraju, dozvolite mi da se posebno zahvalim Ličnom predstavniku predsedavajućeg OEBS za član IV generalu Mikele Toresu, kao i svim drugim bivšim Ličnim predstavnicima, koji su nam pomagali i bili podrška da ovaj posao tako uspešno realizujemo.
Takođe, želim da se zahvalim vladi Italije čijih je pet generala obavljalo funkciju Ličnog predstavnika predsedavajućeg OEBS za član IV. Zahvalnost upućujem i Norveškoj, čiji je general Vigleik Eide obavljao funkciju prvog Ličnog predstavnika u posebno delikatnim fazama – fazi pregovora i početnom periodu primene Sporazuma.
Zahvalni smo i predstavnicima država članica Kontakt grupe, koji su bili uz nas i pružali nam podršku, uz uverenje da ćemo uspešnu saradnju nastaviti i u periodu koji je pred nama.
Srbiji, kao predsedavajućoj OEBS u 2015. godini, koja je ujedno i jedna od Strana Sporazuma iz Firence, pripala je čast, ali i odgovornost da tu saradnju usmerava na dobrobit Strana, ali i organizacije u celini.

Hvala."