gototopgototop
петак, 05. децембар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Подршка нашем председавању ОЕБС-у знак поверења -Дачић у Базелу
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic -_burkhalter_bazelМинистарски савет ОЕБС завршен је данас у Базелу усвајањем низа одлука и декларација. На завршној сесији, први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић је захвалио свима на исказаној подршци предстојећем српском председавању и нагласио да речи подршке схватамо као знак поверења које је указано нашој земљи да предводи ову организацију у времену када пред њом налазе посебни изазови.

Интергрална верзија завршног излагања министра Дачића је у наставку.

„Поштовани председавајући,
Уважени генерални секретару,
Екселенције,
Даме и господо,

Дозволите ми да се најпре још једном захвалим председавајућем ОЕБС председнику Буркхалтеру на гостопримству које нам је указано током нашег боравка у Базелу. Желим да се захвалим Вашем вредном тиму као и генералном секретару и његовом посвећеном особљу на одличној организацији Министарске конференције.
Такође се искрено захваљујем свима вама на честиткама и подршци предстојећем председавању Србије и мени лично као будућем председавајућем. Дозволите ми да вас уверим да ваше речи схватамо као знак поверења које је указано мојој земљи да предводи ову организацију у тешким и непредвидљивим околностима. Очекујемо да се ова подршка 56 држава учесница настави током идуће године у сваком тренутку и током свих изазова. Рачунамо и ослањамо се на то.
Овај Министарски савет одржан је у критичном тренутку. Усвојено је неколико значајних одлука и декларација у различитим областима нашег рада у оквиру ОЕБС. И поред чињенице да су актуелне прилике онемогућиле израду садржајнијег документа о процесу Хелсинки+40, декларација коју смо управо усвојили указује на важност коју придајемо овом процесу и на свест о његовој неопходности. Очекујем да ће панел еминентних личности значајно допринети нашим напорима да се обнови поверење међу државама учесницама. Панел би требало да понуди своју стручност и искуство како би се употпунила наша настојања у правцу успостављања инклузивног и конструктивног дијалога о безбедности.
Постоји општа сагласност да украјинска криза негативно утиче на безбедност и стабилност у региону ОЕБС и шире. Различите перцепције о коренима и ерозија поверења довели су до ескалације актуелне кризе и потребно је да ова питања буду хитно решавана. ОЕБС, као јединствена платформа за дијалог и организација која има капацитет да пружи оперативни одговор, има на располагању адекватна средства за мирно решавање не само ове кризе већ и дугогодишњих сукоба који се налазе на дневном реду наше Организације. Потребно је да сви ми уложимо додатне напоре и обавежемо се на заједничку подршку њиховом решавању дипломатским и инклузивним средствима.
Желим да још једном истакнем да ће главни приоритет нашег рада и даље бити решавање кризе у Украјини на начин који ће подстаћи свеобухватни мировни процес. Намеравамо да радимо са главним заинтересованим странама на мирном решавању ове кризе и поново истичемо важност спровођења докумената из Минска од стране свих како би се кренуло даље. Надамо се да ће политички напори на високом нивоу као и напори Трилатералне контакт групе значајно допринети да дође до продора у том правцу.
Један од приоритета швајцарског и српског консекутивног председавања је западни Балкан, што свакако планирамо да ставимо у фокус и током идуће године. Сматрам да је наш регион на правом путу и очекујемо да ће наше председавање дати додатни импулс регионалној сарадњи. Као кандидат за приступање ЕУ, Србија је искрено посвећена јачању сарадње са суседним земљама и регионом у целини.
Господине председавајући,
Пред нама се налазе озбиљни сложени и хитни задаци у 2015. години када преузимамо председавање ОЕБС-у. Наша Организација је у центру пажње. Сматрамо да постоји шанса да направимо одлучан искорак у превазилажењу подела. Ово можемо постићи само заједничким и свеобухватним напорима.
Користим ову прилику да честитам новом члану Тројке – Немачкој као и Аустрији на одлуци да преузму председавање у 2016. и 2017. години.
У години у којој обележавамо 40-годишњицу Завршног акта из Хелсинкија, настојимо да обновимо поверење међу државама учесницама и нашу Организацију учинимо ефикаснијом и актуелнијом. Да бисмо у томе још једном успели, као што смо то учинили у прошлости, потребно је да останемо привржени поштовању њених принципа и преузетих обавеза који леже у основи наше безбедности и сарадње. То је пут изазова и уверен сам да ће нам бити потребно пуно знања, креативности, стрпљења и храбрости да остваримо наш циљ.
Надам се идуће године у Београду када вас будемо дочекали на крају године, да ћемо бити најмање један значајан корак ближе том циљу него данас.

Хвала господине председавајући."