gototopgototop
уторак, 13. јануар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
ОЕБС објавио имена учесника Панела о европској безбедности као заједничком пројекту
+ larger fontnormal font- Smaller font
oebs plakatМинистар спољних послова Републике Србије и председавајући ОЕБС-у Ивица Дачић и његови партнери из Тројке, Дидије Буркхалтер и Франк-Валтер Штајнмајер, министри иностраних послова Швајцарске и Немачке, јуче су објавили састав Панела еминентних личности о европској безбедности као заједничком пројекту. Панел је покренут на иницијативу швајцарског председавања ОЕБС-у 2014, у тесној сарадњи са Србијом и Немачком, на Министарском савету ОЕБС 2014, одржаном у Базелу 4. децембра 2014.

Петнаест уважених личности којe су прихватилe позив да учествују у раду Панела су Волфганг Ишингер (председавајући), Дора Бакојани, Иво Даалдер, Тахсин Бурчуоглу, Олександр Чалиј, Ваира Вике-Фрејберга, Жан-Мари Гено, Барбара Херинг, Серги Капанадзе, Сергеј А. Караганов, Малколм Рифкинд, Адам Данијел Ротфелд, Теија Тиликаинен, Касим-Јомарт Токајев и Иво Висковић, чије биографије можете наћи овде.

У складу са мандатом који му је поверен, Панел ће давати савете у вези са реконсолидовањем европске безбедности као заједничког пројекта. Овај Панел ће, између осталог, припремити основу за инклузиван и конструктиван безбедносни дијалог широм евро-атлантског и евро-азијског региона, осмишљавати начине за поновно успостављање поверења међу државама учесницама ОЕБС-а и обезбеђивање веће ефикасности у примени Хелсиншких принципа, уз шта ће се још и анализирати перципиране претње на простору ОЕБС-а и потенцијална заједничка решења, те испитивати могућности за унапређење заједничке безбедности и анализирати посебну улогу ОЕБС-а у том смислу. Панел ће консултовати државе учеснице, институције ОЕБС-а, Парламентарну скупштину ОЕБС-а, мултилатералне актере који се баве питањима европске безбедности, цивилно друштво, академску заједницу и институције и друге релевантне актере.

„Поред тога што ћемо наставити напоре у циљу поновног успостављања мира у Украјини, време је да се посветимо и широј кризи европске безбедности, која је продубљена недавним дешавањима, а овај панел ће допринети да се направи помак у оквиру расправе на ту тему“, рекао је председавајући ОЕБС-у Дачић. „Треба да учинимо све што је у нашој моћи како би тренд јачања неповерења и поларизације у Европи ослабио; окупљањем личности из свих региона ОЕБС-а, широког спектра различитих профила и искустава, Панел може да пружи користан допринос у том циљу и да помогне државама учесницама ОЕБС-а у напорима за утврђивање даљег пута,“ наставио је Буркхалтер. „У ситуацији када је европска безбедност у питању, морамо наћи начин да се вратимо дијалогу о томе како да поново успоставимо безбедност и сарадњу у Европи. Панел може дати значајан допринос ОЕБС-у у том смислу“, додао је Штајнмајер.

Први састанак Панела биће одржан на маргинама Минхенске безбедносне конференције, 8. фебруара 2015. године. Његов задатак је да припреми два извештаја: привремени извештај, посвећен посебно поукама које је ОЕБС стекао на основу свог ангажовања у Украјини, и коначни извештај о ширим питањима безбедности у Европи и на ширем простору ОЕБС-а. Оба извештаја ће садржати препоруке о акцијама које треба да предузму креатори политика.