gototopgototop
среда, 14. јануар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић разговарао са мађарским шефом дипломатије Сијартом
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic -_SijartoПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се данас са министром иностраних послова и спољне трговине Мађарске Петером Сијартом. Током радне посете Београду, мађарски шеф дипломатије учествовао је и на састанку Трилатералне радне групе Републике Србије, Мађарске и Народне Републике Кине за пројекат реконструкције железничке пруге Београд-Будимпешта.

Министри Дачић и Сијарто заједнички су оценили да су билатерални односи Србије и Мађарске на највишем нивоу у последњих неколико деценија и да је у претходне две године остварен огроман напредак на плану решавања свих отворених питања.

Шефови дипломатија две земље констатовали су да је забележена рекордна вредност билатералне економске размене у 2013. и 2014. години, као и да је евидентна изразито динамична сарадња у више области од заједничког интереса, о чему сведоче и фреквентне посете званичника.

Министар Дачић нагласио је значај интензивирања рада на реализацији трилатералног Пројекта реконструкције железничке пруге Београд-Будимпешта. Захвалио је мађарском колеги на свесрдној подршци у процесу приступања Републике Србије пуноправном чланству у Европској унији и прихватио његов позив да у фебруару ове године учини узвратну званичну посету Мађарској.

Мађарски министар Сијарто истакао је значај узлазног тренда билатералне сарадње, посебно на економском плану. Најавио је скоро отварање представништава Ексим банке и Мађарске трговачке куће у Београду, као и делегирање бившег сталног представника Мађарске при ЕУ у преговарачки тим Србије за вођење приступних преговора са ЕУ, ради пружања експертске помоћи.

Шефови дипломатија две земље апострофирали су важност артикулисања заједничких интереса и спровођења обострано корисних пројеката, посебно на плану саобраћајне и енергетске инфраструктуре, о чему ће наставити разговоре током посете министра Дачића Будимпешти.


 
Кључне речи: Мађарска Ивица Дачић