gototopgototop
петак, 16. јануар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Председавајући ОЕБС-у потврдио подршку институцијама и мисијама на терену ове Организације
+ larger fontnormal font- Smaller font
oebs plakatПредседавајући ОЕБС-у, први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић јуче је у Бечу, где је на Сталном савету ОЕБС-а представио приоритете српског председавања, разговарао са шефовима ОЕБС-ових мисија на терену и институција.

„Србија, као земља у којој је ОЕБС већ дуго присутан, придаје велику важност мисијама Организације на терену, чије ће активности подржавати током председавања", рекао је министар Дачић.

„Регионална сарадња, као и сарадња између региона, један је од приоритета председавања. Добросуседски односи нису нешто што би се смело узимати здраво за готово, већ морају бити неговани. То је процес који изискује додатне напоре, узајамно разумевање и много стрпљења."

„Наш највећи задатак биће да рад са свим учесницима у процесу како бисмо обезбедили повратак мира и стабилности у Украјину", изјавио је министар Дачић.

Говорећи о сарадњи са институцијама ОЕБС-а, министар је нагласио да ће Србија током председавања интензивирати своју иначе добру сарадњу с њима.

Дачић је изразио пуну подршку раду својих специјалних и личних представника, посебно оних који се баве дуготрајним конфликтима, додајући да је њихова улога у подржавању свих напора који би могли да доведу до решавања ових спорова од непроцењивог значаја.

Дачић је рекао да ће велика пажња бити посвећена региону Југоисточне Европе. „Регионална сарадња на Западном Балкану већ годинама није пука реторика, већ даје практичне резултате. Мисије у региону морају наставити да сарађују и координирају своје активности како би се одржала позитивна динамика у региону," закључио је министар Дачић.