gototopgototop
понедељак, 19. јануар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић за Н1: Желимо добре односе са Хрватском
+ larger fontnormal font- Smaller font
DПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић изјавио је данас у емисији „Нови дан" телевизије Н1 да се нада да ће нова преседница Хрватске Колинда Грабар Китаровић радити на отклањању проблема и прављењу добре атмосфере у односима Србије и Хрватске.

"Ми желимо добре односе и да их унапређујемо", поручио је министар Дачић.

Коментаришући преузимање председавања ОЕБС-у, Дачић је рекао да је Србија добила прилику да учествује у решавању проблема, а не да представља проблем како је то било у прошлости.

"Сами људи у ОЕБС-у кажу да у последњих 20-30 година није било тежег тренутка за председавање. Веома је одговорна наша позиција и треба да је искористимо у смислу јачања кредибилитета и угледа наше земље", рекао је министар Дачић.

Говорећи о различитим погледима Европске уније и Русије на ситуацију у Украјини, Дачић је рекао да је на снази "хладни мир".

"Србија нема политички утицај да буде једна од главних држава у свету, али зато што има добру вољу и везе са тим државама, може да представља доброг медијатора односно кредибилног и поштеног преговарача", истакао је шеф српске дипломатије и додао да Србија има блиске односе и са Русијом и са Украјином.

"Украјински председник Петро Порошенко ми је рекао да многи мисле да ће Србија бити пристрасна, а да је он убеђен да ће бити објективна".

Кад је реч о отварању преговарачких поглавља са ЕУ, министар спољних послова каже да је за Србију битно да "испуњава свој део посла".

"То значи да се ми припремамо за отварање поглавља. Спремно је поглавље број 32, о финансијској контроли и то каже и сама ЕУ. Али, Немачка пре свих, ако не и једина, сматра да је битно да се претходно отворе поглавља 23, 24 и 35", изјавио је министар Дачић и навео да ће "датум уласка бити политичка ствар".