gototopgototop
уторак, 20. јануар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Председавајући ОЕБС-у Дачић поздравио декларацију Сталног савета о Украјини
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic -oebsПредседавајући ОЕБС-у, министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић поздравио је декларацију коју су данас усвојили представници 57 држава учесница ОЕБС-a на ванредном заседању Сталног савета у Бечу, а која позива на неодложан прекид ватре у Украјини и пуну примену договора из Минска. Министар Дачић похвалио је промптну реакцију Сталног савета на стање на терену, које се из дана у дан погоршава.

„Декларација потврђује чврсто уверење свих 57 држава учесница да спирала насиља и непријатељстава на истоку Украјине не може да буде решена на бојном пољу, већ само за преговарачким столом," рекао је Дачић.

„Позивам све стране да одмах приступе деескацлацији сукоба и спровођењу потпуног прекида ватре, и желео бих да их охрабрим да у потпуности искористе све механизме за решавање сукоба које ОЕБС има на располагању."

Државе учеснице ОЕБС су у данас усвојеној декларацији изразиле своју „озбиљну забринутост војном ескалацијом до које је последњих дана дошло у источној Украјини" и позвале све стране на „неодложан прекид ватре и пуну примену Протокола из Минска од 5. септембра 2014. године и Меморандума од 19. септембра 2014. године".

Државе учеснице такође су изразиле своју „пуну подршку" специјалном представнику председавајућег ОЕБС-у, амбасадорки Хајди Таљавини, и позвале „све потписнике Протокола из Минска и Меморандума да се састану у што скорије време, како би се постигао практични напредак на пољу пуне примене договора из Минска."
Подржавајући све напоре који се предузимају ради деескалације кризе, укључујући и напоре у оквиру „Нормандијског формата", декларација подвлачи „да би све стране требало да у потпуности поштују и обезбеде сигурност и безбедност посматрача ОЕБС-ове Специјалне посматрачке мисије у Украјини (СММ) на терену, и да у потпуности сарађују са Мисијом."

Амбасадорка Таљавини и шеф СММ, амбасадор Ертугрул Апакан, обратили су се Сталном савету путем видео-линка.