gototopgototop
петак, 23. јануар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Председавајући ОЕБС-у Дачић позива на поштовање примирја у источној Украјини
+ larger fontnormal font- Smaller font
oebs plakatПредседавајући ОЕБС-у и шеф српске дипломатије Ивица Дачић изразио је данас у изјави за Танјуг забринутост због ескалације сукоба у источној Украјини и апеловао на све стране да одмах обуставе употребу тешког наоружања у цивилним насељима. 

"Дубоко сам забринут због ескалације сукоба у источној Украјини, а посебно због
употребе тешког наоружања, укључујући ненавођене Град ракете. Све стране би требало да се придржавају договора о примирју и одмах обуставе употребу тешког наоружања у цивилним насељима", рекао је Дачић.

Како је рекао, састанак свих потписница Докумената из Минска морао би неодложно бити одржан, а све стране морају да се обавежу да ће обезбедити пуно поштовање и примену одредница садржаних у Документима.

"Желео бих да нагласим да у потпуности подржавам напоре своје представнице у Трилатералној контакт групи, амбасадорке Хајди Таљавини, и да позовем све стране да се врате за преговарачки сто у оквиру Трилатералне контакт групе", рекао је председавајући ОЕБС-у.

Он је позвао све стране да у потпуности поштују безбедност и сигурност посматрача Специјалне посматрачке мисије на терену, и да посматрачима обезбеде услове за ефикасно спровођење мандата који имају.
Кључне речи: Украјина Ивица Дачић