gototopgototop
среда, 18. фебруар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Председавајући ОЕБС-у Дачић поздравио је усвајање Резолуције 2202 Савета безбедности УН
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic-akademijaПредседавајући ОЕБС-у, први потпредседник владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић поздравио је усвајање Резолуције 2202 Савета безбедности УН, подвлачећи да је неопходно да све потписнице Документа из Минска у потпуности и безусловно поштују свеобухватни прекид ватре договорен у Минску 12. фебруара.

"У овом тренутку, од суштинске је важности да све војне активности одмах престану и да Специјална посматрачка мисија (СПМ) има пуни приступ свим областима, укључујући Дебаљцево и околину," рекао је Дачић.

"Одговорност је свих потписника докумената из Минска да посматрачима СПМ-а на терену осигурају безбедност, сигурност, слободу кретања и неометан приступ свим областима. Узнемирујући су извештаји СПМ о спречавању приступа области у и око Дебаљцева, и посебно позивам представнике тзв. Доњецке и Луганске Народне Републике да осигурају СПМ-у приступ наведеном подручју без одлагања, што је у пуном складу са договорима из Минска и преузетим обавезама. Упркос напорима моје специјалне представнице амбасадорке Таљавини, приступ посматрачима СПМ области у и око Дебаљцева није омогућен."

Председавајући ОЕБС-у је подсетио да је прекид ватре договорен и да важи за читаву област конфликта, без икаквих изузетака. Достизање потпуног и доказивог прекида ватре суштински је предуслов за имплементацију других корака из Пакета мера које је СПМ спремна да спроведе.