gototopgototop
уторак, 24. фебруар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Заједнички напори ОЕБС-а и УН у Украјини у фокусу састанка председавајућег ОЕБС-у и генералног секретара УН
+ larger fontnormal font- Smaller font
BAN KI-MUNСарадња између ОЕБС-а и УН, ситуацијa у и око Украјине и ОЕБС-ова улога у решавању кризе биле су теме састанка председавајућег ОЕБС-у, министра спољних послова Србије Ивице Дачића и генералног секретара УН Бан Ки-муна.

Састанак, коме је присуствовао и генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер, одржан је уочи брифинга који ће председавајући ОЕБС-у Дачић одржати у Савету безбедности УН на тему сарадње УН и ОЕБС-а.

Генерални секретар Бан и председавајући Дачић подвукли су потребу за мирним решењем кризе у Украјини, стављајући акценат на прилику коју је створио договор постигнут 12. фебруара у Минску. Нагласили су и да би присуства ОЕБС и УН у Украјини требало да испитају начине за јачање сарадње, посебно кад је реч о хуманитарним и питањима људских права.

Председавајући Дачић похвалио је дипломатске напоре Трилатералне контакт групе, додајући да су предвиђени конкретни кораци за имплементацију Пакета мера, усвојеног 12. фебруара, али да они могу бити предузети тек након што се успостави одржив прекид ватре. Нагласио је да је Специјална посматрачка мисија ОЕБС-а, која континуирано врши објективно извештавање из конфликтом захваћеног подручја, упркос многим изазовима, од јединственог и непроцењивог значаја.

„У години када обележавамо седамдесету годишњицу Повеље УН и четрдесету годишњицу ОЕБС-овог Хелсиншког финалног акта, ове две организације наставиће да блиско сарађују", рекао је генерални секретар Бан.
Похвалио је ОЕБС – „велику регионалну организацију у којој се одлуке доносе консензусом" – за допринос међународној сарадњи, превенцији и решавању сукоба.