gototopgototop
петак, 27. фебруар 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Председавајући ОЕБС-у Дачић састао се данас у Бечу са генералним секретаром и амбасадорима Тројке ОЕБС-а
+ larger fontnormal font- Smaller font
bec2Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, у функцији председавајућег ОЕБС-у, састао се данас у Бечу, у седишту ОЕБС-а са амбасадорима земаља Тројке ОЕБС-а, са амбасадорима Србије, Немачке, и Швајцарске, са генералним секретаром Ламбартом Занијером и уз директно укључење специјалних представника из Украјине - амбасадора Апакана, шефа Специјалне посматрачке мисије, и личног специјалног представника председавајућег ОЕБС-у у трилатералној Контакт групи у Украјини амбасадорком Хајди Таљавини. 

"Разговарали смо о тренутном стању ствари у Украјини, о имплементацији Минског протокола и констатовали да, без обзира на све проблеме - одређене инциденте који још постоје, и на проблеме око процедуралних питања верификације повлачења тешког наоружања, очигледно је да је процес у Украјини ушао у фазу деескалације, односно да постоје позитивни кораци који указују на то да ово неће бити само пауза између два сукоба, већ да ће бити процес који ће на основу одлука Нормандијке четвроке довести до политичког решења проблема у Украјини.

Желим, као председавајући, да поздравим напредак у имплементацији договора из Минска, да похвалим улогу представника ОЕБС-а и амбасадорку Хајди Таљавини и амбасадора Апакана, да такође похвалим политичку вољу која је показана од свих актера, када се ради о прекиду ватре и почетку повлачења тешког наоружања, и да се надам да ће то довести до даље деескалације сукоба у Украјини''.

Шеф српске дипломатије истакао је да су и СБ УН-а и ЕУ тражили да их информишемо и да разговарамо са њима на који начин се може оснажити мисија ОЕБС-а, будући да је по договору нормандијског формата, ОЕБС-у дата кључна улога у имплементацији њиховог политичког договора на новоу највиших државних руководстава Украјине, Русије, Немачке и Француске.

''Данас сам разговарао телефоном и са високом представницом ЕУ Федериком Могерини о начинима на који ЕУ може да оснажи мисију у Украјини. Обратићу се писмом свим министрима спољних послова земаља чланицама ОЕБС-а са захтевом да све земље размотре како могу помоћи када је реч о финансијама, о техничким средствима, персоналу, броју посматрача у појединим земљама.

У овој недељи када сам разговарао са свих 15 чланица СБ УН-а, са министрима спољних послова Кине, Русије Украјине, државним секретаром САД-а Керијем, данас са високом представницом ЕУ Могеринијевом, са амбасадорима Тројке ОЕБС-а и са генералним секретаром ОЕБС-а јединствено је истакнута улога Србије, као председавјуће ОЕБС-у, и позитивно оцењено наше председавање - што је за спољну политику и за међународно позиционирање Србије од великог значаја

Ми ћемо, као председавајући ОЕБС-у, ових дана наставити разговоре о продужењу мисије у Украјини. Њој истиче манадат крајем марта, наш циљ је да се до средине марта изгласа ново продужење'', наводи се у изјави министра Дачића.

"Већ смо се договрили у разговорима са министрима спољних послова Русије и Украјини да та мисија уместо на шест да буде на дванаест месеци, уколико то буде прихватљиво за све чланице ОЕБС-а. Након тога у договору са представницима Русије и Украјине ће се разговарати о свим модалитетима, какав ће бити мандат, колико ће бити људи, какава ће техничка средстав користити...

Важно је за Србију да се покаже као добар преговарач, не само у политичким већ и у организационим питањима као што су преговори о техничким и организационим питањима, као што је начин организације једне мировне мисије", истакао је председавајући ОЕБС-у Дачић.